Na britských autobusech se píše, že není žádný Bůh

Londýn - "Možná není žádný Bůh. Přestaňte se obávat a užívejte života," píše se na autobusech ve Velké Británii. Slogany se na prostředcích hromadné dopravy objevily v rámci ateistické kampaně, která stála přes 140 tisíc liber (víc než 4 miliony korun). Organizátoři se tak snaží upozornit na to, že v Británii lidé nevyznávají jenom křesťanskou víru, ale stále více Britů naopak nevěří v žádného Boha.

Slogany se objevily na 200 autobusech v Londýně. Dalších dohromady 600 autobusů s hesly jezdí po Anglii, Skotsku a Walesu. Kromě toho se podobné slogany objeví i v metru, kde budou vyvěšeny plakáty s citáty slavných osobností, jako například herečky Katherine Hepburnové nebo fyzika Alberta Einsteina.

Za kampaní stojí Britská humanistická asociace a známý ateista profesor Richard Dawkins. Mluvčí organizace uvedl: „Hájíme právo jakékoli náboženské skupiny nebo filosofického směru prosadit pohled na věc z jiné strany.“ První myšlenku na vznik ateistické kampaně dostala spisovatelka Ariane Sherinová. Napadlo ji začít hledat dárce na ateistickou kampaň poté, co se na autobusech v Londýně objevily křesťanské slogany.

Rozhovor s Ivanem Kytkou (zdroj: ČT24)

Finance na kampaň organizátoři získali z veřejných sbírek. Slogany vzbudily ve Velké Británii mohutné diskuse o tom, zda Bůh skutečně existuje, nebo ne. Církev ovšem zatím k případu nevydala žádné oficiální prohlášení. Ozvala se pouze charitativní křesťanská organizace Christian Voice.

Tato organizace se kvůli sloganům obrátila na britskou agenturu, která dohlíží na reklamu. Křesťané podali stížnost, že jde o klamavou reklamu. Agentura se nyní bude stížností zabývat a za několik dní by měla vydat k věci své stanovisko.

Vydáno pod