Izraelské tanky jsou už na předměstí Gazy, Vondra věří v příměří

Gaza/Praha - Izrael nechce přistoupit na příměří s radikálním hnutím Hamas, dokud se nezastaví pašování zbraní z Egypta, který naopak zatím nepřipouští rozmístění mezinárodních pozorovatelů na svých hranicích. V dnešních OVM to řekl vicepremiér Alexandr Vondra. Izraelská armáda mezitím na prahu třetího týdne vojenské operace proti Hamasu dorazila až na východní předměstí města Gazy, kde proti postupujícím izraelským tankům Hamas použil protitankové střely. Izraelský kabinet má rozhodnout, zda povolí další fázi bojů, v niž mají vojáci vstoupit do měst a případně znovu zahájit okupaci, kterou Izrael ukončil v roce 2005. Podle palestinských zdravotníků zahynulo při dnešním ostřelování 27 Palestinců, z nichž byla polovina civilistů.

Evropské veřejné mínění, které v poslední době stále hlasitěji volá po ukončení krvavého konfliktu a odvrácení humanitární katastrofy, musí podle mluvčího izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové Jigala Palmora pochopit, proč operace vlastně probíhá. „Je to proto, že řešíme problém s jednou z nejhorších teroristických organizací, která od roku 1993 provedla nespočet sebevražedných teroristických útoků a v posledních osmi letech odpálila na izraelská města a vesnice tisíce a tisíce raket,“ řekl Palmor exkluzivně v OVM s tím, že Hamas zabíjí i Palestince a navíc se staví proti palestinským úřadům.

Palmor již dříve prohlásil, že stojí o to, aby Palestinci a Izraelci byli schopni řešit vzájemné rozpory cestou dialogu. Operace v pásmu Gazy to podle něj neoddálí, spíše naopak. Izraelská armáda dnes dopoledne přerušila boje ve městě Gaza na tři hodiny, aby umožnila zásobení obyvatelstva. Zbraně nad městem utichly v 10:00 SEČ ráno, ale výbuchy se ozývaly z jiných částí pásma.

Vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Kdy nastane příměří?

„Příměří můžete mít tehdy, pokud jsou k němu ochotné obě dvě strany. Zatím izraelská strana řekla, že ještě ochotná není. A vy nemáte prostředky, jak ji k tomu donutit, než pokračovat v jednáních,“ řekl v OVM Alexandr Vondra. Jednání se podle něj nyní vedou o třech hlavních bodech, a to o příměří, humanitárních dodávkách a pašování zbraní z Egypta. Jednotlivé strany se pak nemohou shodnout na pořadí těchto bodů podle důležitosti.


Izrael není ochotný přistoupit na příměří, dokud nebudou zastaveny dodávky zbraní do pásma Gazy. Egypt však zatím nedovolil rozmístění mezinárodních pozorovatelů na hranicích mezi Egyptem a Gazou, kde podzemní tunely ústí. „Ještě nějaký den se takovýmhle způsobem jednání povedou, ale věřím, že pak k příměří dojde,“ řekl Vondra.

Podle izraelského listu Haarec počítá armáda s tím, že pokud se nepodaří politikům dohodnou co nejdříve příměří, budou vojáci potřebovat pro splnění svých úkolů dalších 20 dní a do bojů budou muset být nasazeni i rezervisté. Cílem Izraele je zničit bojovou kapacitu Hamasu. Exilový vůdce této organizace Chálid Mišal řekl, že Hamas začne o příměří uvažovat, až když Izrael ukončí útoky a otevře hraniční přechody.