USA a Gruzie podepsaly dohodu o strategickém partnerství

Washington - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová spolu se svým gruzínským protějškem Grigorem Vašadzem ve Washingtonu v pátek tamního času podepsali dohodu o strategickém partnerství. Dokument se týká spolupráce v obraně, obchodu, energetické bezpečnosti, kulturních výměn a posilování demokracie. Informovala o tom agentura Reuters.

„Toto je odrazový můstek, který přivede Gruzii do euroatlantických struktur, ke členství do NATO a k návratu do rodiny Západu a civilizovaných zemí,“ prohlásil Vašadze.

Riceová řekla, že dohoda zdůraznila americkou podporu gruzínské suverenity a územní celistvosti. Cílem partnerství je prý integrace Gruzie do Evropy přes NATO a další společenství či organizace. Severoatlantická aliance loni na začátku prosince oznámila, že s Ukrajinou a s Gruzií v budoucnu počítá jako s dalšími členy.

Proti možnému gruzínskému členství v NATO se vyslovilo Rusko. Moskva nesouhlasí ani s případným přijetím Ukrajiny. Dokument podobající se strategické dohodě podepsaly Spojené státy a Ukrajina v polovině loňského prosince. Rozšiřování Severoatlantické aliance o bývalé sovětské republiky chápe Kreml jako ohrožení své bezpečnosti.

Podepsání strategické dohody s Gruzií přišlo pět měsíců po válečném střetu Tbilisi s Moskvou. Gruzie, spojenec USA, se v srpnu pokusila obnovit moc nad separatistickou Jižní Osetií. Na vojenskou ofenzivu Moskva zareagovala vysláním početných jednotek do Gruzie. Koncem srpna pak Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a dalšího separatistického gruzínského území, Abcházie.

Vydáno pod