Rezoluce OSN nepomohla, v Gaze se střílí dál

Jeruzalém - Navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující okamžité zastavení palby v Gaze a stažení izraelských jednotek boje pokračují. Izrael zaútočil na více než 50 cílů Hamasu v Gaze, námořnictvo ostřelovalo zařízení na odpalování raket ve městě Dajr Baláh. Při bojích zahynulo 22 Palestinců a zraněni byli čtyři Izraelci. Bojovníci Hamasu zároveň na území židovského státu vystřelili 30 raket. Izraelský premiér Ehud Olmert prohlásil, že Izrael bude pokračovat v ofenzivě. Nekončící ostřelování jeho území totiž podle něj dokazuje, že rezoluce RB OSN nebude fungovat. Hnutí Hamas už předtím uvedlo, že se jí necítí být vázáno.

Palestinské radikální hnutí Hamas rezoluci dnes odmítlo s tím, že není v zájmu palestinského lidu. „Tato rezoluce nebere v potaz tužby a hlavní cíle Palestinců,“ řekl představitel Hamasu Ráfat Morra.

Olmert: Rezoluce je neproveditelná

Reportáž a vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Olmert rezoluci OSN o příměří v Gaze označil za neproveditelnou. Izraelská armáda „bude pokračovat v obraně izraelských občanů a bude dál plnit svou misi“, uvedl Olmertův úřad po schůzce bezpečnostního kabinetu. Komuniké je první oficiální izraelskou reakcí na rezoluci, kterou RB OSN přijala v noci na dnešek v New Yorku a která požaduje okamžité zastavení bojů v pásmu Gazy, stažení izraelských jednotek zpět do Izraele a zavedení opatření zamezujících pašování zbraní do pásma a otevření jeho hranic. Část ministrů a premiér Olmert chtějí ve válce pokračovat, ministr obrany Ehud Barak se naopak přiklání k jejímu ukončení.

S rezolucí nesouhlasí ani obyvatelé izraelského města Sderot, které leží na hranicích s Gazou a je nejbližším i nejčastější cílem raket odpálených palestinskými radikály. Jeho obyvatelé se před nimi ukrývají každý den.

Izrael v poledne boje na tři hodiny zastavil, do pásma pak vjelo 75 kamionů. Izrael útoky přerušuje od středy s cílem, aby se k civilnímu obyvatelstvu v Gaze dostala humanitární pomoc.

Schwarzenberg: Válka podkopává sympatie vůči Izraeli

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v interview pro dnešní vydání izraelského listu Haarec vyjádřil přesvědčení, že čím déle trvá izraelská vojenská operace, tím méně je evropské veřejné mínění Izraeli nakloněno a navíc to podkopává pozici prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Nicméně Schwarzenberg není příliš optimistický, pokud jde o možnost dosažení dohody, která by ukončila boje. „Nejprve by museli tento plán přijmout Egypťané,“ podotkl podle listu Haarec.

OSN dnes informovalo, že Izrael v neděli ostřeloval dům ve městě Gaza, do kterého den předtím izraelští vojáci evakuovali palestinské civilisty. V domě podle OSN bylo 110 lidí, 30 z nich přišlo o život. Izraelská armáda incident vyšetřuje. Podle odhadů během izraelských útoků na pásmo Gazy přišlo celkem o život asi 770 Palestinců a 14 Izraelců.  

Vlivný egyptský duchovní Júsuf Karadáví podle britské BBC vyzval muslimy, aby páteční modlitby zasvětili Palestincům. Také věřícím muslimům vzkázal, aby během dneška uspořádali demonstrace, na nichž by vyjádřili hněv kvůli současnému násilí v pásmu Gazy.  

Vyhrocená situace si proto vyžádala mimořádná bezpečnostní opatření i mimo hlavní oblast konfliktu. Například v Jeruzalémě proběhly páteční muslimské modlitby za velkých policejních manévrů.

Nad městem hlídkovala vzducholoď i vrtulníky. V ulicích arabské části města vyrostly bariéry. Policisté kontrolovali skoro každého, na posvátnou Chrámovou horu pouštěli na modlitby jen muže nad 55 let. Ti ostatní se pod dohledem modlili před branami starého města.  

Policie čekala protesty. A ty přišly. Nejdříve proběhla relativně poklidná demonstrace palestinských žen. Pak na chvíli začaly létat vzduchem i kameny a slzný plyn. Podobné protesty trvají od začátku operace. Policie tvrdí, že většinu z nich má pod kontrolou.

„Zadrželi jsme zatím v téhle souvislosti asi 300 lidí po celé zemi. Počet policistů ve službě jsme navýšili o 12 tisíc,“ uvedl Micky Rosenfeld, mluvčí izraelské policie. Policie posílila hlavně v městech těsně sousedících s pásmem Gazy, kam denně dopadají desítky palestinských raket.

Do diplomatických snah o řešení konfliktu se přímo na místě zapojí také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který ještě během dneška odjede na Blízký východ. V plánu má setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, izraelskou vládou a s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Kvůli konfliktu v Gaze nepokoje i v Norsku

Propalestinští radikálové se ve čtvrtek pozdě večer postarali o to, že norská metropole Oslo prožila svůj nejbouřlivější večer za posledních více než 20 let. Při srážkách aktivistů s policií byl jeden policista se zraněním převezen do nemocnice, na 30 osob bylo zadrženo. Násilí začalo poté, kdy zhruba tisícovka propalestinských sympatizantů napadla manifestaci na podporu Izraele, která se ve večerních hodinách sešla u norského parlamentu. Při zákroku proto policie použila slzný plyn.

  • Boje v Gaze autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61114.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61110.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61112.jpg
  • Muslimská modlitba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61169.jpg
  • Demonstrace palestinských žen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61170.jpg