Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující zastavení bojů v Gaze

New York - Rada bezpečnosti Organizace spojených národů na zasedání v New Yorku ve čtvrtek pozdě večer tamního času schválila rezoluci, která požaduje okamžité zastavení bojů v pásmu Gazy. Spojené státy se zdržely hlasování, rezoluci ale plně podporují. Izraelský bezpečnostní kabinet o ní chce jednat ještě během dneška, hnutí Hamas prohlásilo, že se jí necítí být vázáno.

Rezoluce kromě okamžitého zastavení bojů a stažení izraelských vojáků z Gazy požaduje opatření, která zamezí pašování zbraní do pásma pro radikální hnutí Hamas. Součástí textu je i žádost na otevření hranic a umožnění distribuce humanitární pomoci v Gaze. Jistý západní diplomat o ní prohlásil, že je v ní něco jak pro Palestince, tak pro Izraelce, kteří svou vojenskou operací chtějí potlačit raketové útoky Hamasu.

Pro rezoluci hlasovalo 14 členů. I když USA rezoluci nepodpořily, ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ji uvítala s tím, že USA „plně podporují“ stanovené cíle. Podle Riceové se Spojené státy zdržely hlasování proto, že nejdříve chtějí vidět výsledky egyptského zprostředkovatelského úsilí. Riceová dále doplnila, že egyptsko-francouzská iniciativa musí být „nejen oslavována, ale podporována“. Rada bezpečnosti prý připravila cestovní mapu pro udržitelný a trvalý mír.

Rezoluce OSN ke Gaze (zdroj: ČT24)

Hlasování se konalo tři dny po intenzivním vyjednávání klíčových arabských států s USA, Velkou Británií a Francií. „Všichni jsme si velmi vědomi toho, že mír se dělá na zemi, zatímco rezoluce se píšou ve Spojených národech,“ prohlásil britský ministr zahraničí David Miliband s tím, že jejich prací je nyní podpořit snahy o mír a pomoci přeměnit slova na papíře v potřebné změny.

Text rezoluce prý vzešel z dvouhodinového jednání za zavřenými dveřmi, kde se setkali ministři zahraničí arabských států, Spojených států, Velké Británie a Francie. Rezoluce kromě okamžitého zastavení bojů a stažení izraelských vojáků z Gazy požaduje opatření, která zamezí pašování zbraní do pásma. Součástí textu je i žádost na otevření hranic a umožnění distribuce humanitární pomoci v Gaze.

Izrael se chce nyní rozhodnout, zda se rezoluci podřídí, nebo zda zahájí třetí fázi vojenské ofenzivy v pásmu Gazy, během níž plánuje zesílit vojenské operace v hustě obydlených městech a uprchlických táborech v Gaze. Radikální palestinské hnutí Hamas prohlásilo, že se nynější rezolucí RB OSN necítí být vázáno, protože se neúčastnilo jednání.

Podle různých zdrojů zahynulo od 27. prosince, kdy Izrael zahájil vojenské operace v pásmu Gazy jako odpověď na ostřelování své země z území ovládaného Hamasem, 767 lidí.