Východoanglickou větrnou elektrárnu údajně poškodilo UFO

Londýn - Větrnou elektrárnu na východě Anglie v neděli údajně poškodilo UFO. Podle několika svědků narazil do turbíny neidentifikovatelný létající objekt, za nímž se táhla jasná světelná čára. Podle majitele elektrárny v hrabství Lincolnshire je škoda na skoro nové vrtuli značná a velmi nezvyklá.

Turbína je jednou z dvaceti, které v Conisholme od loňského dubna provozuje společnost Ecotricity. Vyšetřování podle firmy pokračuje, přičemž žádnou z verzí nelze vyloučit. „Zatím pro příčinu nehody nemáme vysvětlení. Úlomky jsme poslali na rozbor. Uvidíme, zda pak budeme moudřejší,“ prohlásil podle BBC zakladatel společnosti Dale Vince. „Dokud nebudeme mít věrohodný důkaz, že to UFO nebylo, neměli bychom to vylučovat.“ Poznamenal, že ulomit jeden z listů vrtule nebo jej ohnout není nic jednoduchého. Pro zasažení dvou listů najednou by navíc příslušný objekt musel být dlouhý alespoň 52 metrů.

Do pátrání se pustily i týmy místních ufologů. Ti tvrdí, že od soboty obdrželi na tři desítky zpráv o podivných aktivitách v oblasti - od nízko letících objektů až po ohlušující rány. Dokonce i místní radní Robert Palmer tvrdí, že spatřil kulaté bílé světlo s načervenalým okrajem, které se nad turbínou vznášelo.

Odborníci tvrdí, že kdyby byla turbína v klidu, byla by pro odpovídající škodu nutná nejméně desetitunová zátěž. Pokud je ale v pohybu, stačí pro poničení zátěž menší - například velký kus ledu odmrštěný od sousední vrtule.