Bývalí němečtí politici proti radaru a pro jaderné odzbrojení

Berlín - Klíčovým slovem našeho století je spolupráce. Tak zní titul společného prohlášení čtyř bývalých vrcholných německých politiků pro páteční vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle nich by svět měl pracovat na jaderném odzbrojení a začít by s ním měly USA a Rusko, protože disponují většinou atomových hlavic. Bývalý spolkový kancléř Helmut Schmidt, bývalý prezident Richard von Weizsäcker, exministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher a zahraničněpolitický veterán sociální demokracie (SPD) Egon Bahr také naznačují, že úvahám o nové evropské bezpečnostní struktuře neprospívá záměr Spojených států postavit v Česku radar a v Polsku umístit antirakety.

Podle čtyř bývalých německých státníků by se měl bezpodmínečně vážně prozkoumat návrh ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na novou evropskou bezpečnostní strukturu. Medveděv navrhuje nový bezpečnostní pakt, který by nahradil struktury zděděné ze studené války a který by znemožňoval použití síly. Nová bezpečnostní architektura by obsáhla území od Vancouveru po Vladivostok.

Německo, které nevlastní zbraně hromadného ničení, je v dobré pozici, aby přimělo jaderné mocnosti k závazku nenasadit atomové zbraně proti zemím, které jimi vyzbrojeny nejsou, naznačila dále čtveřice. Američané by prý rovněž měli stáhnout zbývající jaderné zbraně z Německa. Pokud bude možné stabilizovat severní polokouli, vytvoří se tím podmínky pro svět bez jaderných zbraní, dodali bývalí politici. Pouze prostřednictvím těsné spolupráce USA a Ruska s Evropou a Čínou se podle nich dá dosáhnout, aby byly do tohoto procesu zapojeny i země, které o jaderné zbraně usilují, nebo jsou schopné je získat.