Města v USA prý může ohrozit podobný útok jako v Bombaji

Washington - Teroristický útok, jaký loni proběhl v indickém městě Bombaj, by se mohl se stejnou ničivostí uskutečnit i v amerických městech. Ta jsou podle poradce amerického prezidenta George Bushe pro domácí bezpečnost Kena Wainsteina proti takovýmto případným útokům velmi zranitelná, uvádí agentura Reuters.

„Lze si představit, že se něco podobného může stát v kterémkoliv americkém městě, což je mrazivý pocit, když se nad tím zamyslíte,“ řekl Wainstein v projevu ve washingtonském Institutu pro politiku Blízkého východu. „Taková věc je reálná kdekoliv ve světě.“ Útok na Bombaj podle něj ukázal efektivitu koordinovaného útoku na otevřené město, při němž není zapotřebí použití vyspělých technologií.

Wainsteinovo mínění podle Reuters odráží rostoucí obavy mezi světovými bezpečnostními úřady, že útok v Bombaji může předznamenat nový druh terorismu. Deset útočníků, o kterých Indie tvrdí, že přišli z Pákistánu, dorazilo do Bombaje v motorových člunech a pak se ve městě rozmístili do několika budov včetně hotelů, brali rukojmí a zabíjeli. Ozbrojeni byli automatickými zbraněmi a granáty, orientovali se podle navigačního systému GPS.

„Odpověď na podobný teroristický útok ve velkém americkém městě by byla obtížná,“ uvedl v prohlášení Charles Allen, zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Podle koordinátora amerického ministerstva zahraničí pro boj s terorismem Della Daileyho by útok na Bombaj mohl inspirovat další podobné činy, neboť se zlepšila zabezpečení například proti sebevražedným útokům pomocí automobilu. „Účinnost pěšího útoku bohužel zapůsobí na další teroristické organizace,“ uvedl.

Wainstein připravuje plán, jak podobným útokům čelit, zařízení jako jsou například hotely by podle něj měly být informovány o případném ohrožení a umět se podle toho zařídit. O případných hrozbách by podle něho měla být včas informována i veřejnost.

Vydáno pod