Ve Spojených státech vyšel „protiteroristický kalendář“

Washington - Americké Národní protiteroristické středisko (NCTC) vydalo „antiteroristický kalendář“. Publikace o stošedesáti stranách obsahuje informace o nejznámějších teroristických skupinách, fotografie nejhledanějších teroristů i s vypsanými odměnami za jejich dopadení, popis technik užívaných teroristy a další informace týkající se terorismu.

Kalendář bere v úvahu gregoriánský i muslimský rok a jsou v něm vyznačena letošní data, která by z nejrůznějších důvodů mohla teroristy inspirovat k útoku, a data, kdy už teroristické útoky proběhly i s krátkými informacemi o nich.

V publikaci je také vyobrazena předpokládaná podoba Usámy bin Ládina v západním oblečení a s ostříhanými vlasy a vousy.

„Kalendář s fotografiemi teroristických aktů, odpornými typy, na jejichž hlavu byla vypsána odměna, se smrtonosnými chemickými zbraněmi a podobně nepochybně pro většinu Američanů není typický kalendář, ale je to významný zdroj pro bezpečnostní síly a pro ty, kdo se zabývají národní bezpečností,“ řekla mluvčí střediska Leslie Jewelová.

Kalendář byl poprvé vydán v roce 2003. Letošní vydání je k dispozici na internetové adrese Národního protiteroristického střediska v multimediální verzi i ve verzi pro tisk.