Velvyslanec Izraele Levy: Hamas si teď desetkrát rozmyslí, než zamíří další raketu

Praha/Jeruzalém - Kromě tříhodinového humanitárního klidu zbraní pokračovala celý den i dnes vojenská operace Izraele Lité olovo v pásmu Gazy. Počet obětí na palestinské straně dosahuje podle informací Červeného kříže k 700, podle OSN tvoří třetinu z nich civilisté. Izraelci ztratili šest vojáků a tři civilisty. K dlouhodobému příměří vyzývá EU, Spojené státy, Rusko, Liga Arabských států, zatím není jejich volání vyslyšeno.

„Izraelská operace nebude ukončena dříve, než dojde ke změně, která se skládá ze tří částí: ukončení ostřelování Hamasem raketami, konec pašování zbraní a výbušnin do Gazy a nakonec vytvoření důvěryhodného a ověřitelného mechanismu s mezinárodní podporou, aby nedošlo k opakování situace,“ avizuje izraelský velvyslanec v ČR Jaakov Levy. Podle něj není již možné dát na slovní příslib míru, protože Hamas předchozí dohody o klidu zbraní vždy porušil.

Izrael slovy Levyho hluboce lituje civilních obětí mezi palestinským civilním obyvatelstvem, je to ale prý způsobeno strategií Hamasu umisťovat své základny vedle civilních budov. „Hamas používá civilní obyvatelstvo jako lidský štít. Zbraně a rakety umisťuje do budov vedle škol, nemocnic a mešit a nehledí na to, zda se ublíží civilistům,“ vysvětluje ztráty mezi palestinskými civilisty Levy a dodává, že izraelská veřejnost má pro smysl operací pochopení a plně je podporuje. Vztah Hamasu k civilistům ilustruje Levy i situací, kdy Hamás dnes v některých oblastech neumožnil dostat se k humanitární pomoci, která do Gazy dorazila v tříhodinovém klidu zbraní.

Interview ČT24 s Jaakovem Levym (zdroj: ČT24)

Izraelské vedení chápe, že odzbrojit či celkově zneškodnit Hamas je zatím nereálné, cílem operace je zasadit Hamasu a jeho zásobování zbraněmi velmi těžkou ránu. „Očekáváme, že Hamas zastrašíme od dalšího ostřelování Izraele právě kvůli obětem mezi jejich bojovníky, které nyní utrpěli. Doufáme, že si to Hamas desetkrát rozmyslí, než zamíří další rakety na Izrael,“ dodal Levy.

Hamas si údajně přeje co nejvíc obětí mezi vlastním civilním obyvatelstvem i mezi svými vůdci. Chce tak vytvořit mediální dojem, že Izrael zabíjí nevinné obyvatele. „Je to způsob uvažování teroristů, naše civilizace nerozumí tomuto stavu mysli, kdy člověk na sobě odpálí výbušniny, aby zabil sebe a civilisty,“ říká Levy a dodává: „Jejich způsobu boje nesmíme podlehnout.“