USA podle Gatese vydají na boj proti terorismu dvojnásobek

Washington - Spojené státy zřejmě letos vydají na vojenské operace v Iráku a Afghánistánu v přepočtu téměř 136 miliard dolarů (přes 2,5 bilionu korun). To je dvakrát víc než původně schválená částka. V dopise zákonodárcům to odhaduje staronový ministr obrany Robert Gates. Dodává ale, že jde o jeho soukromý názor. Kongres podle něj má očekávat, že nová administrativa, jež se ujme moci 20. ledna, "znovu vyhodnotí tyto záležitosti a brzy po Novém roce poskytne nový a směrodatnější návrh".

Pokud podle Gatese nepoleví současné tempo operací, bude Pentagon potřebovat vedle již schválených 66 miliard dolarů (1,27 bilionu korun) dalších 70 miliard (1,35 bilionu korun). Odhad zahrnuje jak působení jednotek v Iráku a v Afghánistánu, tak další položky v boji proti mezinárodnímu terorismu. Nepočítá však s plánovaným zvýšením aktivity v Afghánistánu.

V roce 2008, který díky navýšení počtu vojáků přinesl do Iráku větší klid, poskytl Kongres podle svých vlastních statistik okolo 188 miliard dolarů (3,63 bilionu korun) na boj se světovým terorismem. Obama slíbil, že sníží válečné náklady a zasadí se o stažení většiny amerických vojáků z válečných operací. V celkovém součtu pak Kongres schválil od 11. září 2001 již 864 miliard dolarů (16,68 bilionu korun) na války v zámoří a další programy spojené s bojem proti terorismu.

Vydáno pod