Kanadské vysokoškolské odbory chtějí bojkotovat izraelské vyučující

Toronto - Vysokoškolské odbory v kanadské provincii Ontario dnes vyzvaly tamní univerzity k bojkotu izraelských přednášejících. Odboráři chtějí tímto způsobem protestovat proti izraelské ofenzivě v pásmu Gazy a zejména proti bombardování islámské univerzity z 29. prosince, uvedla agentura AFP.

„Izraelští akademici by neměli být na univerzitních kampusech, pokud jednoznačně neodsoudí bombardování univerzity (v pásmu Gazy) a útok na Gazu obecně,“ konstatoval odborový předák Sid Ryan.

Židovská komunita v Ontariu se proti výzvě k bojkotu ohradila. Její představitelé považují návrh odborářů za nevyvážený a nespravedlivý. Podle nich takový bojkot situaci nepomůže a naopak vnese rozpory i na půdu kanadských univerzit.

Izrael zahájil ofenzivu do Gazy v reakci na ostřelování svého území radikály z palestinského hnutí Hamas, které pásmo ovládá. Od začátku střetu už přišlo o život přes 600 osob. Řada států už vyzvala obě strany k okamžitému uzavření příměří a ve světě se množí protižidovské protestní akce.

Vydáno pod