USA i Abbás podpořili egyptský návrh příměří v Gaze

Jeruzalém/New York - Spojené státy i prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyjádřili podporu úternímu návrhu Egypta na řešení konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, které ovládá pásmo Gazy. Izraelský premiér Ehud Olmert dnes v noci zmínil, že umožní vytvoření "humanitárního koridoru" do palestinské enklávy - informuje agentura AP.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se za návrh egyptského prezidenta Husního Mubaraka jednoznačně postavila. „Naším cílem je stabilizace a normalizace života v Gaze,“ řekla Riceová. „Součástí jakéhokoli příměří ale musí být řešení, které znemožní Hamasu znovu se vyzbrojit,“ zdůraznila ministryně. Podle jejích slov je také nutné, aby Abbásem vedené umírněné hnutí Fatah převzalo kontrolu nad pásmem Gazy.

Abbás rovněž vyjádřil podporu Mubarakově plánu. Zároveň ve svém projevu odsoudil Izrael za to, že i přes výzvy mezinárodního společenství pokračuje v útoku na Gazu. „Izraelský stroj na ničení pokračuje v zabíjení a v páchání nejhorších zločinů i přes bezprecedentní mezinárodní jednomyslné volání po zastavení masakru nevinných civilistů, kteří si takovou brutalitu nezaslouží,“ poznamenal palestinský předák.

Podpora egyptského návrhu na příměří (zdroj: ČT24)

Okamžité příměří by pomohlo dalším jednáním

Egypt navrhuje, aby Izrael a palestinské frakce přistoupily na okamžité příměří na časově omezené období. To by totiž umožnilo bezpečný přísun potřebné humanitární pomoci do Gazy a dalo Egyptu čas na pokračování ve snaze o celkové a trvalé příměří. Jeho podmínky by zahrnovaly zabezpečení hranic Gazy před dalším pašováním zbraní do pásma, otevření hraničních přechodů a ukončení izraelské blokády této enklávy.

Zástupci Hamasu ani Izraele se k egyptskému návrhu zatím nevyjádřili. Izraelský premiér Olmert ovšem oznámil, že na návrh Rady bezpečnosti OSN zastaví armáda židovského státu v několika oblastech Gazy bojové operace a umožní humanitárním organizacím pravidelně dodávat do pásma životně důležitou pomoc pro civilní obyvatelstvo.

„Cílem je zamezit humanitární krizi v pásmu Gazy,“ prohlásil Olmert. Izrael doposud tvrdil, že během jedenácti dnů konfliktu dopravil do palestinské enklávy dostatek humanitární pomoci. Podle OSN je ale v pásmu akutní nedostatek potravin, léků a paliva a humanitární krize už nastala.

Vydáno pod