Venezuela na protest proti útokům v Gaze vyhostí izraelského velvyslance

Caracas - Venezuela dnes oznámila, že na protest proti útokům v Gaze vyhostí ze země izraelského velvyslance. Venezuelský prezident Hugo Chávez situaci v Gaze přirovnal k holokaustu a požaduje, aby izraelský a americký prezident byli postaveni před mezinárodní soud.

Chávez dnes rovněž vyzval venezuelské židy k protestům proti izraelskému útoku. „Věřím, že venezuelská židovská komunita vystoupí proti tomuto barbarství. Udělejte to. Copak ostře nevystupujete proti jakémukoli pronásledování?“ řekl. Přislíbil také, že se jeho země pokusí dopravit do Gazy humanitární pomoc.

Válka v Gaze v posledních dnech ve světě vyvolala řadu protižidovských protestních akcí. Násilné útoky se uskutečnily ve Francii, Švédsku, Dánsku nebo Británii, policie v belgické metropoli Bruselu a v Antverpách byla dnes kvůli palestinským protestům uvedena do zvýšené pohotovosti.

Neznámí útočníci v noci na dnešek spáchali žhářský útok na synagogu v francouzském Toulouse, v Helsingborgu v jižním Švédsku byla v pondělí večer napadena budova židovské kongregace, ve Stockholmu se v neděli na budově izraelského velvyslanectví objevily nápisy „vrazi“. V Dánsku sedmadvacetiletý muž palestinského původu minulý týden údajně postřelil dva mladé Izraelce. Z Británie hlásí skupina na obranu Židů Community Security Trust zvýšení počtu antisemitských incidentů od zahájení izraelské ofenzivy v Gaze. Za uplynulý týden jich napočítala 20 až 25, zatímco běžně jsou to v tomto období dva až tři. Mimo jiné byl podniknut pokus zapálit jednu synagogu v Londýně.

Muž číslo dvě teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí dnes na audiozáznamu umístěném na islamistických webových stránkách označil izraelský útok na Gazu za součást křižáckého tažení západních zemí proti islámu. Současně obvinil budoucího prezidenta Baracka Obamu ze spoluúčasti na této protimuslimské kampani. „Jde o článek řetězu v tažení sionistů a křižáků proti muslimům a islámu,“ prohlásil.