Novým ředitelem CIA prý bude Leon Panetta

Washington - Budoucí americký prezident Barack Obama obsadil jeden z posledních volných postů ve své připravované vládě. Novým ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA) jmenoval Leona Panettu. Tento bývalý demokratický Kongresman sloužil za vlády prezidenta Billa Clintona jako personální šéf Bílého domu.

Obama zároveň vybral i bývalého admirála Dennise Blaira do funkce národního ředitele tajných služeb, který koordinuje činnost všech amerických zpravodajských agentur.    

Panetta prozatím nemá žádné přímé zkušenosti s vedením zpravodajské služby. Obama zřejmě chce svým výběrem dát najevo, že nový ředitel CIA nebude mít žádnou spojitost s kontroverzními protiteroristickými opatřeními, která zpravodajská služba začala využívat za vlády končícího prezidenta George Bushe.

Právě protiteroristické praktiky Obama během prezidentské kampaně ostře kritizoval. Zejména vystupoval proti technice zvané waterboarding, je to mučení pomocí vody, kdy má vyslýchaný pocit, že se topí. Tuto metodu vyšetřovatelé používali například na základně Guantánamo.