Schwarzenbergovu delegaci dnes čekají klíčová jednání

Praha/Tel Aviv - V Izraeli a na palestinských územích dnes čekají delegaci Evropské unie v čele s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem klíčová jednání s tamními politickými špičkami. Nehledě na výsledek je však pravděpodobné, že izraelská ofenziva bude ještě několik dní pokračovat.

Program delegace bude podle českého velvyslance v Izraeli Michaela Žantovského nabitý. V Izraeli zahájí program pracovní oběd s ministryní zahraničí Cipi Livniovou, následuje jednání s premiérem Ehudem Olmertem, ministrem obrany Ehudem Barakem a také s vůdcem izraelské opozice Benjaminem Netanjahuem. V úvahu připadá ještě setkání s prezidentem Šimonem Perezem nebo Tony Blairem.

Na palestinském území se zástupci unie setkají s premiérem Salámem Fajádem a potom společně s francouzským prezidentem Sarkozym, který v té době bude také v Ramalláhu, s prezidentem Mahmúdem Abbásem.

S představiteli hnutí Hamas delegace pravděpodobně přímo jednat nebude, neboť mezinárodní společenství Hamas považuje za teroristickou organizaci. Důvodem je, že nehodlá zastavit teroristické útoky a násilí jako politického prostředku. „Je ale pravda, že země jako Egypt fungují jako prostředník při kontaktech mezinárodního společenství a Hamasem, takže i Hamas bude mít příležitost uplatnit svá stanoviska," myslí si Žantovský.

Pro úspěch mise musí být evropský hlas jednotný

Nehledě na výsledek jednání se očekává, že Izrael chce ve vojenské operaci ještě několik dní pokračovat. Izraelští politici se výrazně nebrání příměří, ale chtějí prvně dosáhnout vojenských cílů - zamezit pašování zbraní a ostřelování raketami.

Protože jsou v oblasti dvě evropské mise zároveň, je podle Žantovského nezbytné, aby obě hovořily stejným hlasem a působily dojmem jednoty. Jinak bude jejich důvěra, a tudíž i schopnost co nejdříve dojednat zastavení bojů, výrazně oslabena.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navrhl Evropské komisi urychlené uvolnění tří milionů eur (asi 80 milionů korun) na humanitární pomoc Gaze a vítá, že EK dnes ráno uvolnění těchto prostředků oznámila. Česká republika už v pátek uvolnila na stejný účel pět milionů korun.

Izraelský tank vjíždí na území pásma Gazy.
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP