Ukrajina podle Gazpromu porušuje závazky tranzitní země

Praha/Kyjev - Ředitel společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv po jednáních v Praze oznámil, že Ukrajina stále dluží ruské společnosti za dodávky plynu, a to i přesto, že některé pohledávky už zaplatila. Navíc podle ředitele společnosti Gazprom Export Ukrajina dál čerpá ruský plyn z exportního plynovodu, čímž prý porušuje energetickou chartu a smlouvu o tranzitu plynu přes její území. Ukrajinská společnost Naftogaz dnes naopak ve svém prohlášení uvedla, že splatila Rusku veškeré dluhy za loňský rok.

Alexandr Medveděv oznámil, že bez ohledu na platby Ukrajina nadále dluží za minulý rok za dodávky plynu 600 milionů dolarů, protože faktura za prosinec nebyla zaplacená. Ruský Gazprom teď proto nedodává na Ukrajinu plyn. Důvodem je i to, že se Ukrajina s Gazpromem nedohodla na smlouvě o dodávkách plynu pro tento rok.

„Bez ohledu na naše pokusy nebyla podepsána smlouva o dodávkách plynu, podle práva tak nemůžeme dodávat na Ukrajinu plyn. Od 1. ledna tak nedodáváme plyn ukrajinským zákazníkům,“ prohlásil ředitel Gazpromu Export. „Pokud neexistuje smlouva, není možné dodávat žádný produkt,“ zopakoval.

Ředitel společnosti Gazprom Export ovšem ujistil, že Rusko je odhodláno dál dodávat plyn do ostatních evropských zemí, se kterými má uzavřené smlouvy. Upozornil ovšem, že Ukrajina nadále i přesto, že na její území Rusko nedodává plyn, „krade“ ruský plyn z exportního plynovodu a z podzemních nádrží na jejím území.

„Plyn z exportního plynovodu a z podzemních nádrží představuje dohromady 35 milionů kubických metrů plynu denně,“ uvedl. Ukrajina tak podle něj ohrožuje dodávky do některých balkánských zemí. Nedostatek plynu by podle něj mohlo pociťovat Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko. Vyzval proto tyto státy, aby donutily Ukrajinu, aby splnila své závazky tranzitní země.

„Ukrajina porušuje energetickou chartu, kterou nejen podepsala, ale také ratifikovala, podle charty je povinnost tranzitní země dodat plyn, který probíhá jejím územím, a to bez ohledu na to, jaká je jejich situace,“ upozornil ředitel Gazpromu Export.  

Ukrajina se ale brání, že všechny dluhy Gazpromu splatila, a plyn tak odebírá legálně. Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz to dnes uvedla ve svém prohlášení.

Naftogaz dnes také označil jednání Gazpromu za vydírání. „Společnost se domnívá, že postup Gazpromu porušuje mezinárodní praktiky vedení jednání, všeobecně přijaté principy podnikání a rovná se energetickému vydírání a ekonomickému tlaku,“ uvádí se v prohlášení.

Vydáno pod