Do EU již přichází méně plynu

Bratislava – Do Maďarska, Polska, Slovenska a především Rumunska přichází z Ruska přes Ukrajinu méně plynu. Oznámila to nejprve maďarská ropná a plynárenská společnost MOL, po ní polské plynárenské podniky a nakonec i Slovenský plynárenský průmysl (SPP). Oslabení dodávek plynu je důsledkem rusko-ukrajinského sporu o tom, kolik má Kyjev za zemní plyn platit. Kvůli přetrvávajícímu sporu o dodávky plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou se v pondělí mimořádně sejdou zástupci vyslanců členských států EU. Evropská unie dnes také vydala prohlášení, podle kterého mají Rusko a Ukrajina svůj spor rychle urovnat a okamžitě obnovit dodávky na Západ.

Podle mluvčí SPP Dany Kršákové je pokles objemu příchozího plynu zatím jen drobný. „Zatím s tím nemáme žádný problém,“ dodala, neupřesnila však, o kolik procent se dodávky snížily. Přes Slovensko vede plynovod z Ruska do České republiky.

Zatímco Maďarsko, Polsko a Slovensko ohlásily jen malé poklesy objemu přicházejícího plynu, Rumunsko oznámilo výrazné omezení. Dnešní objem dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Rumunska se náhle snížil o 30 až 40 procent. Oznámil to rumunský provozovatel plynovodu Transgaz.

Podle vládních činitelů je Rumunsko na pokles dodávek z Ruska připraveno a v zásobnících má asi tři miliardy krychlových metrů plynu. Rumunsko navíc získává 65 procent spotřeby plynu z domácích zdrojů a z Ruska dováží jen asi třetinu spotřeby.

Poté, co jí ruský Gazprom přestal posílat plyn, oznámil ukrajinský Naftogaz, že bude nadále „z technických důvodů“ odebírat denně z tranzitu 21 milionů metrů krychlových plynu, aby udržel přepravu v chodu. Podle Kyjeva se ale dodávky do Evropské unie neměly snížit.

Ruský plynárenský koncern Gazprom ve čtvrtek přerušil Ukrajině dodávky plynu a dnes ji obvinil, že neoprávněně odebírá plyn určený evropským zákazníkům, což Kyjev popírá. Gazprom při čtvrtečním uzavření kohoutků Ukrajině současně oznámil, že zvyšuje množství dodávek plynu evropským odběratelům.

Vydáno pod