USA prý pracují na dohodě o příměří, Riceová se do Gazy nechystá

Washington - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala k uzavření mírové dohody v pásmu Gazy, která by byla trvalá a zároveň udržitelná. Uvedla zároveň, že se Spojené státy na vzniku takového příměří chtějí podílet a zároveň žádají záruky, že Gaze po raketových útocích Izraele nehrozí humanitární krize. Cestu na Blízký východ ovšem Condoleezza Riceová na rozdíl od českého šéfa diplomacie Schwarzenberga a francouzského prezidenta Sarkozyho neplánuje.

Ministryně zahraničí USA zároveň zopakovala, že příměří mezi znesvářenými stranami musí být podloženo závazkem, že palestinské radikální hnutí Hamas nebude ostřelovat izraelská území. „Pracujeme tvrdě na příměří, které by nedovolilo znovunastolení předchozího stavu, kdy mohl Hamas odpalovat rakety,“ citovala agentura AP Riceovou. Podle ní si Hamas vzal obyvatele Gazy „coby rukojmí“ již předloni v létě, tedy v době, kdy se hnutí násilím zmocnilo vlády nad pásmem.   

USA nyní sledují situaci, aby zabránily propuknutí humanitární krize. Krizi v oblasti ve čtvrtek popřela šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová. Humanitární pracovníci však považují izraelské útoky za masakry a poukazují na vysoký počet civilních obětí.

Vydáno pod