Etiopie začala stahovat vojáky ze Somálska

Addis Abeba - Etiopie dnes zahájila stahování svých vojenských jednotek ze Somálska, informovala o tom agentura Reuters. Etiopští vojáci, kterých bylo v zemi okolo 3 000, byli v posledních několika letech důležitou vojenskou silou prozatímní somálské vlády v boji proti islámským milicím.

Stahování vojáků potvrdil Bekeret Simon, zvláštní poradce etiopského premiéra Melese Zenawiho: „Stahování nebude možné ukončit během jednoho dne. Bude dokončeno tak rychle, jak jen to bude možné,“ sdělil dále Bekeret Simon.

Mezi odborníky panují obavy, že stažení etiopských vojáků přinese do země mocenské vakuum a nechá somálskou vládu podporovanou Západem na pospas islámským povstalcům. Ti již dnes ovládají rozsáhlá území ve středu a na jihu země. Somálská vláda, která má pod kontrolou pouze části Mogadiša a sídla parlamentu Baidoi, bude tlaku islámských milic bez zahraniční pomoci jen stěží čelit.

Navíc i Africká unie, která má v Mogadišu v rámci mírové mise AMISOM asi 3 200 vojáků, již dříve dala najevo, že bude etiopské vojáky následovat a zemi také opustí.

Somálsko nyní zažívá největší krizi od počátku 90. let, kdy po svržení prezidenta Mohammeda Siada Barreho vypukla válka klanů a v zemi zavládla anarchie. Jen od začátku roku 2007 si boje v Somálsku vyžádaly životy 10 000 civilistů a milion lidí kvůli nim muselo opustit domovy. Kolem tří milionů Somálců je odkázáno na humanitární pomoc.