Rusko chce kvůli dodávkám plynu jednat s Evropskou unií

Moskva/Praha - Ukrajina je nadále bez plynu. Ruský Gazprom se s představiteli země nedokázal dohodnout na ceně plynu pro rok 2009 ani na splacení dluhu za minulý rok. Přes Ukrajinu přitom vede plynovod, který zásobuje i Evropu. Panují proto obavy, že by mohlo dojít k přerušení dodávek i do zemí Evropské unie. Rusko dnes navrhlo svolat mimořádné zasedání Evropského parlamentu, který by se měl věnovat krizi mezi Moskvou a Kyjevem o zásobování ruským plynem.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško dnes prohlásil: „Jsme v úzkém kontaktu se všemi našimi partnery z Evropské unie.“ Podle agentury AFP dnes ruské zastoupení v EU adresovalo předsedovi Evropského parlamentu poselství, v němž navrhujeme svolat mimořádné zasedání Evropského parlamentu, aby ruská strana dostala možnost vyjádřit svůj názor k věci.

Ukrajinský ministr energetiky: Omezení dodávek do EU nehrozí

O dodávkách plynu se dnes jednalo i v Praze, kam dorazila ukrajinská delegace vedená ministrem paliv a energetiky Jurijem Prodanem. Delegace chce navštívit i další členské státy Evropské unie, Česko si vybrala jako první, protože unii předsedá. Po schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem dnes Prodan ujistil, že narušení dodávek plynu do zemí Evropské unie rozhodně nehrozí. Ukrajina totiž prý disponuje zásobami plynu, které by uvolnila v případě omezení dodávek do Evropské unie.

Z těchto zásob chce Ukrajina žít do dohody o cenách a uzavření smlouvy s Gazpromem pro letošní rok. Jenže podle odborníků jí vlastní zásoby nemohou stačit. Vratislav Ludvík, konzultant v plynárenství, si ale myslí: „Já se obávám, že není tak velká, aby byla schopna pokrýt výpadek dodávky ruského zemního plynu do Ukrajiny. To znamená, že oni budou muset část toho plynu odebírat z exportní kvóty.“

Velvyslanec pro energetickou bezpečnost:

„Dodávky plynu do EU jsou nyní relativně plynulé.“

Podle Gazpromu se to už děje. Jenže Česko i celá Evropská unie se řídí tím, jaký tlak plynu naměří na Slovensku, tam je totiž první měřič za ukrajinskými hranicemi. „Evropská komise ani české předsednictví nebude komentovat jednotlivé údaje ruské nebo ukrajinské strany, pro nás je podstatný tlak plynu a dodávky plynu do Evropské unie, a ty jsou v této chvíli stále ještě relativně plynulé,“ uzavřel věc český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Gazprom: Ukrajina krade plyn určený evropským zákazníkům

Ruský plynárenský koncern Gazprom od silvestrovské půlnoci přestal zásobovat Ukrajinu plynem, protože vypršel dosavadní kontrakt a selhala předchozí jednání o nové dohodě. Dodávky přes Ukrajinu pro evropské odběratele naopak Gazprom zvýšil a Kyjev vybídl k přímým jednáním.

Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes navíc obvinil ukrajinskou stranu, že neoprávněně odebírá plyn určený evropským zákazníkům ruské firmy. Kyjev popírá, že by plyn „kradl“, a hájí se, že část plynu je nucen z tranzitu odebírat z technických důvodů.

Ukrajinská společnost Naftogaz již dříve oznámila, že vzhledem ke čtvrtečnímu ukončení dodávek ruského plynu pro ukrajinské odběratele je nucena z technologických důvodů odebírat denně z tranzitu 21 milionů metrů krychlových plynu, aby udržela přepravu v chodu.

„Takovým způsobem ukrajinská strana otevřeně přiznává, že krade plyn, a nijak se za to nestydí,“ prohlásil dnes mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.