Posselt vyzval předsednickou ČR k odstranění Benešových dekretů

Berlín - Za protievropské a rasistické označil mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt Benešovy dekrety a vyzval dnes Českou republiku, aby je zrušila. Měla by tak podle něj využít svého předsednictví Evropské unii. Nejvyšší představitel Němců vysídlených po 2. světové válce z českého pohraničí a zároveň poslanec Evropského parlamentu za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) prohlásil, že stále platné dekrety prezidenta Edvarda Beneše vytvářejí "nebezpečný rakovinný nádor v evropském právním pořádku".

Posselt vyzval zejména k urychlenému „vyškrtnutí“ takzvaného amnestijního zákona z května 1946 z českého právního řádu. Zákon v Československu umožnil promíjet excesy provázející poválečné vysídlování sudetských Němců, a to i vraždy zcela nevinných Němců, upozornil bavorský politik.

Česká vláda otvírání těchto otázek odmítá s odvoláním na česko-německou deklaraci z roku 1997, v níž Česko i Německo vyjádřily lítost nad utrpením, jež si oba národy v minulosti navzájem způsobily, ale zároveň se shodly, že spáchané křivdy náleží minulosti. Čeští politici rovněž dlouhodobě trvají na tom, že představitelé sudetoněmeckého landsmanšaftu pro ně nejsou partnery pro jednání.

Téma Benešových dekretů je stále živé především v Bavorsku. Bavorský zemský premiér, jímž je nyní Horst Seehofer (CSU), je z titulu své funkce tradičně patronem sudetských Němců. Kvůli této vazbě dosud trpěly i česko-bavorské vztahy.