Čínská policie zadržela rodiče dětí postižených melaminem

Peking - Skupinu čínských rodičů, jejichž děti měly nebo mají zdravotní problémy po konzumaci sušeného kojeneckého mléka kontaminovaného melaminem, zadržela čínská policie. Drží je v pracovních táborech na předměstí Pekingu nebo v domácím vězení, rodiče si údajně chtěli na své tiskové konferenci stěžovat na nespravedlnost při léčbě jejich dětí, uvedla agentura Reuters.

„Jsme teď v domácím vězení a oni nám neřekli žádný důvod, proč nás tady drží,“ řekl agentuře Reuters jeden z otců. Rodiče se snaží upozornit především na nespravedlnost, která se jim děje. „Vláda tvrdí, že veškerá zdravotní péče je zdarma, ale jakmile dojde na místní úroveň, je všechno jinak,“ dodal otec, který si nepřál být jmenován. „Já jsem už zaplatil více než 50 000 jüanů (více než 140 000 korun) za operaci a léčbu,“ dodal muž, jehož dítě má kvůli melaminu v mléce ledvinové kameny.

Čínská kompenzace: mrtvé dítě půl milionu korun, nemocné 5 000

Reportáž a vstup Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čínská asociace mlékáren nabídla rodičům postižených dětí kompenzace. Těm, kterým dítě zemřelo, nabídla v přepočtu půl milionu korun, ostatním pouze pět tisíc. Náklady na léčbu jsou však několikanásobně vyšší, rodičům proto přijde nabídka směšná.

„Jsme oběti a máme právo vyřešit tento problém před soudem. Žádáme spravedlnost,“ rozčiluje se otec jednoho z nemocných dětí Čao lien-chaj. Když lékaři zjistili, co vážné onemocnění jeho syna způsobilo, založil Čao lien-chaj webovou stránku „Děti ledvinových kamenů“. Tady se stovky rodičů dělily o zkušenosti a zveřejňovaly fotografie svých nemocných a zesnulých dětí, objevila se i pohřební hudba. „Když jsem poprvé slyšel tu hudbu, rozplakal jsem se. Podívejte se na tu jizvu, má 20 centimetrů… na jednoročním dítěti,“ dodává otec.

Obviněným hrozí tresty smrti

V Číně běží v posledních týdnech proces s osobami, které jsou za přidávání průmyslové chemikálie melamin do mléka odpovědné. Ve středu shledal soud šestašedesátiletou Tchien Wen-chua, bývalou generální manažerku mlékárny Sanlu, vinnou z „výroby a prodávání falešných či nekvalitních výrobků“. Očekává se, že soud ji pošle do vězení na doživotí.

Kvůli ledvinovým kamenům způsobeným melaminem v mléce zemřelo loni nejméně šest dětí a dalších 290 000 onemocnělo. Melamin je průmyslová chemikálie, která se přidává do umělých hmot používaných například při výrobě plastových židlí. Do mléka byla přidávána, aby při testech uměle zvyšovala měřený obsah bílkovin, a tím vydávala surovinu za „hodnotnější“.