Armáda na Srí Lance bojuje o nadvládu nad městem Tamilských tygrů

Kilinočči - V hlavním městě Srí Lanky vybuchla nálož a zabila nejméně dva lidi. Informovala o tom agentura Reuters. Tamní armáda obsadila hlavní sídlo separatistů - město Kilinočči na severu ostrova. To dosud ovládalo hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), které se tam pokoušelo vybudovat nezávislý stát. Podle pozorovatelů ale dobytí města nebude znamenat konec konfliktu.

Armáda vstoupila do Kilinočči ze dvou stran. „Před krátkou chvílí naši stateční a hrdinští vojáci plně obsadili Kilinočči, které je považováno za hlavní baštu LTTE,“ prohlásil v televizním projevu prezident. O intenzitě bojů v Kilinočči nejsou zatím zprávy, informaci o obsazení města zatím organizace LTTE nepotvrdila.

Pád Kilinočči by byl pro povstalce zdrcující, protože by znamenal odříznutí od zásobování z oblastí, které bojovníci ještě na severu ostrova kontrolují. Kilinočči během posledních let sloužilo jako vojenské a politické ústředí rebelů, kteří tu budují struktury nezávislého státu pro Tamily, za jehož vytvoření bojují.   

Podle odborníků by ovšem ani ovládnutí města armádou nemuselo znamenat konec konfliktu, který trvá od roku 1983 a vyžádal si už na 70 tisíc obětí.

Krátce poté, co vojáci obsadili Kilinočči, vybuchla v hlavním městě Kolombu bomba, kterou odpálil sebevražedný útočník v blízkosti vrchního velení srílanských vzdušných ozbrojených sil. Podle prvních informací si výbuch vyžádal nejméně dva mrtvé a do nemocnice byly převezeny tři desítky zraněných osob.