Raúl Castro: Revoluce na Kubě potrvá dalších 50 let

Santiago de Cuba - Kubánci si připomněli půlstoletí od marxistické revoluce. Projev při této příležitosti přednesl na náměstí v Santiagu de Cuba prezident Raúl Castro. Na stejném místě jeho bratr Fidel 1. ledna 1959 vyhlásil vítězství nad diktátorem Batistou. Prezidenta si přišlo poslechnout na 3 000 vybraných členů komunistické strany. Raúl Castro před davem prohlásil, že revoluce na Kubě potrvá dalších 50 let, ale bude ji prý provázet trvalý boj. Prezident znovu projevil svou nevraživost vůči Spojeným státům, prohlásil, že USA "nikdy nepřestanou být agresivní".

„Naše revoluce je dnes silnější než kdy jindy, nikdy jsme neslevili ze svých zásad, ani v těch nejtěžších okamžicích,“ řekl Castro. Prezident označil kubánskou revoluci jako cestu správným směrem a podle něj to byla cesta vítězná. Poznamenal, že revoluce bude na Kubě pokračovat, ovšem bude muset překonávat překážky, které jí kladou mnohé země světa, jež usilují o svrhnutí režimu na Kubě.

Za nepřítele opět označil Spojené státy. Podle Castra všechny vlády USA více či méně agresivně usilovaly o změnu režimu na Kubě. Na adresu Spojených států rovněž prohlásil, že „nelze polevit v bdělosti tváří v tvář zpěvu sirén nepřítele a je nutné mít na paměti, že nepřítel už ze samé své podstaty nikdy nepřestane být agresivní, panovačný a zrádný“.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

„Ne, neděláme si iluze. Když vzpomínáme na půlstoletí našich vítězství, vnucuje se zamyšlení nad budoucností, nad příštími padesáti lety, která budou rovněž lety trvalého boje,“ řekl kubánský prezident.    

V Santiagu de Cuba chyběla jen hlavní postava tehdejších událostí - Fidel Castro. Dnes 82letý vůdce marxistické revoluce předal kvůli zdravotním problémům vládu nad zemí svému bratru Raúlovi. Od té doby se na veřejnosti neukazuje. Zatímco komunisté chválí pokroky země, obyčejní Kubánci si stěžují na nedostatečnou úroveň základních životních potřeb. „Ano, systém by se měl zlepšit. Já jsem stará, v důchodu, a musím každý den bojovat o přežití,“ říká kubánská důchodkyně Leo Perezová.