Hamas vyjádřil podmínečnou ochotu přistoupit na návrhy EU

Gaza - Palestinské radikální hnutí Hamas dnes oznámilo, že je ochotno přijmout návrhy Evropské unie směřující k uzavření příměří s Izraelem v pásmu Gazy. Tuto ochotu údajně oznámil mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm. Přitom vyjmenoval několik podmínek, které musí být splněny k ohlášenému vyjednávání.

Hamas je podle Barhúma připraven přijmout návrhy EU v případě, že ustane izraelská agrese, bude ukončena blokáda Gazy, všechny přechody budou otevřeny a hnutí obdrží mezinárodní záruky, že Izrael ofenzivu neobnoví.

Dohoda musí být globální, řekl a zdůraznil, že hraniční přechod Rafáh, který odděluje pásmo Gazy od Egypta, musí fungovat bez návratu k dohodě z roku 2005, která předpokládala přítomnost pozorovatelů z EU, zástupců palestinské autonomie a izraelskou kontrolu prostřednictvím videokamer.

Reportáž o situaci v Gaze (zdroj: ČT24)

Unie již od úterý požaduje okamžité a trvalé příměří mezi Izraelem a Hamasem v Gaze a oznámila, že na Blízký východ brzy vyšle svou delegaci. EU prohlásila, že zastavení bojů musí přinést možnost humanitární akce pro obyvatelstvo Gazy, jakož i otevření přechodů mezi Gazou a Egyptem a Izraelem.

Izraelské stíhačky F-16 intenzivně útočí na pásmo Gazy již šestý den. Armáda potvrdila 20 nových zásahů včetně budovy parlamentu, televize a tří vládních úřadů. V troskách svého domu dnes zahynul jeden z předáků Hamasu Nízár Riján.

Snahy prosadit rezoluci o příměří v Radě bezpečnosti OSN zatím neuspěly. Příští týden se do Izraele chystají diplomaté. Vedle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho také delegace ministrů zahraničí Evropské unie vedená Karlem Schwarzenbergem.

Vydáno pod