Politika silného státu – podle Fica klíč k přijetí eura

Bratislava/Praha - Politika silného státu s kontrolními regulacemi, rozsáhlé veřejné investice nebo důraz na shodě státní politiky a obyvatelstva - takto vidí slovenský premiér Robert Fico vhodný recept na úspěšné přijetí evropské měny svým státem. Jeho vláda se o přijetí eura zasazovala od roku 2006 a soustředila hospodářskou politiku na plnění maastrichtských konvergenčních kritérií tříprocentní inflace. Podle premiéra má Slovensko dokonce nejnižší míru inflace v historii samostatného státu. Počínaje dneškem se stalo 16. státem eurozóny.

Slovensko má za sebou složité období procesu přijímání evropské měny a přeměny hospodářství. Vláda navíc vydala zákon o tvrdém postihu obchodníků, kteří by využili přechodu na novou měnu a neúměrně zdražovali. Slovensko nakonec splnilo všechna konvergenční kritéria, která jsou podmínkou pro přijetí společné měny. „Základ úspěchu vidím v boji proti inflaci. Byli jsme nekompromisní ohledně růstu cen energií. Právě ceny plynu, elektřiny, vody a dalších energií jsou na Slovensku od roku 2006 stejné. Musíme respektovat kupní sílu obyvatel, neboť nejsme tak vyspělými státy s vlastním hospodářským zabezpečením,“ uvedl Fico v Otázkách Václava Moravce.

Slovensko by se mohlo úspěšným přechodem do eurozóny stát příkladem pro Českou republiku. Její postoj k evropským tématům je však podle Fica oproti Slovensku specifický. „Česká republika je v názoru na Evropu výrazně diferencována. Zatímco v Česku mají značné zastoupení euroskeptické hlasy, na Slovensku fakticky není politická síla, která by kritizovala euro nebo evropskou politiku. Dospěli jsme tak k široké společensko-politické shodě, která je pro přijetí eura nutná,“ míní premiér Fico.

Slovenský šéf vlády také popřál České republice mnoho štěstí v nadcházejícím půlroce v čele Evropy. „V evropských otázkách má česká vláda i premiér Topolánek moji podporu. Nadcházející politika Unie se ponese ve znamení řešení dvou témat - energetiky a finanční krize. Pokud Česko dokáže zabezpečit konsensus a jasnou společnou dohodu všech států, můžeme její půlrok v čele Evropy považovat za úspěšný,“ zakončil Fico.

Slovenské euromince
Zdroj: ČT24