Na rok 2009 si už přiťukli v Sydney, Tokiu i Pekingu

Sydney/Tokio - Řada zemí má příchod roku 2009 už za sebou. Silvestrovské oslavy se díky časovému posunu nejprve rozproudily v Oceánii. Jako první přivítali příchod roku 2009 lidé v jižním Pacifiku. Na ostrovech Kiribati, ležících mezi Austrálií a Havají, začal Nový rok v 11 hodin našeho času.

Jedním z největších měst, ve kterých si už lidé přiťukli na nový rok, je australské Sydney. Půlnoc tu odbila ve dvě hodiny našeho času, Australané ale hojně slavili už před středoevropským polednem. Oslavy se tu tradičně odehrávají v přístavu v blízkosti slavné budovy opery. Letošní novoroční ohňostroj tu imitoval letní bouřku. Sledovalo ho přes milion diváků.

Oslavy už za sebou mají také v Japonsku. Japonce ale nečekají bouřlivé oslavy, protože musejí tradičně brzy vstávat, aby se stihli pokochat prvním východem slunce nového roku. V Tokiu přivítali nový rok v 16 hodin našeho času.

Poslední vteřiny roku už odpočítali i v Číně a Indii. Oslavy v Bombaji ale byly velice tiché a melancholické s ohledem na teroristické útoky, které město zasáhly v minulých týdnech.