Schwarzenberg: Prioritou českého předsednictví bude integrace Balkánu

Bělehrad - Česko se bude za svého předsednictví Evropské unii snažit, aby jedna z jeho priorit - evropská integrace Balkánu - nebyla kvůli globální ekonomické krizi odsunuta na neurčito. Podle bělehradské televizní a rozhlasové stanice B92 to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro srbskou tiskovou agenturu Beta.

Naznačil prý také, že si je vědom toho, že se k odkladu rozšiřování unie částečně využívá i problém kolem chycení Ratka Mladiče, obžalovaného u mezinárodního tribunálu v Haagu kvůli válečným zločinům v Bosně.

Na Balkáně se mezitím znovu rozrostli násilnosti mezi Srby a Albánci. Pobodání srbského mladíka dvěma Albánci tu vyprovokovalo v etnicky rozděleném městě Kosovska Mitrovica na severu Kosova srbské obyvatele k útoku na albánské obchody a auta. Úterní násilnosti zarazil až zásah jednotek mezinárodních mírových sil.

Oba Albánci, jejichž čin nepokoje vyvolal, jsou podle policie ve vazbě, zdravotní stav jejich oběti zůstává stabilizovaný. Důvod, proč byl šestnáctiletý Srb nedaleko mostu přes řeku Ibar, která rozděluje srbskou severní část města od jižní albánské, napaden a pobodán, policie v tuto chvíli nezná. Událost ale vyprovokovala stovky místních Srbů, aby zaútočili kameny na obchody vlastněné Albánci a čtyři prodejny se jim také podařilo zapálit.