Dnes naposledy si Rakušané v restauracích zapálí

Vídeň - Dnes je poslední den, kdy si kuřáci mohou v rakouských hospodách a restauracích zapálit cigaretu. Pokud by ji netípli s poslední vteřinou roku 2008, bude jim hrozit pokuta až 1000 eur (26 600 korun). Hostinští, kteří ve svém podniku tabákovou neřest umožní, budou muset vytáhnout z peněženky až 10 000 eur. V novém protitabákovém zákoně ale existují početné výjimky.

Lokály, které jsou menší než 50 metrů čtverečních, se mohou prohlásit za čistě kuřácké podniky. V takovém případě si hosté mohou bez obav zapálit. Větší zařízení mohou vybudovat kuřárny. Pokud na jejich zřízení budou nutné stavební úpravy, tak mohou až do července 2010 využít přechodné období. To se týká i provozoven, kde nebude možné kvůli ochraně památek, stavebním či požárním předpisům vytvořit zvláštní kuřáckou místnost. Do konce přechodného období mohou také požádat o povolení kouření.

Pro všechny restaurace, hospody a bary ale od čtvrtka platí, že musejí u vchodu vystavit cedulku s kuřáckým povolením. Kontrolu nad dodržováním obecného zákazu kouření v rakouských lokálech nebude mít na starosti police, ale místní správní úřady.