Rusové prožili rok zvratů, horší je možná před nimi

Moskva - Jedno je jisté - až Rusové vyrazí o nadcházející novoroční noci do ulic na tradiční procházky, nejlépe s partnerkou pod jednou a lahví šampaňského pod druhou paží, budou mít o čem hovořit. Prožili rok zvratů, během kterého se poprvé odehrálo pokojné střídání v Kremlu, aniž by však došlo k velkým změnám u kormidla moci; Rusko vybojovalo v srpnu vítěznou válku s Gruzií; rekordně vzrostly i spadly ceny ropy; oligarchové přišli v krizi o miliardy a prostí Rusové o dosavadní jistotu, že se budou mít napřesrok zase lépe než dosud.

„Rok 2008 byl plný politických a ekonomických zvratů, avšak jedno se nezměnilo: ruský sklon produkovat kuriozity,“ napsal list The Moscow Times při rekapitulaci uplynulého roku.

Vše začalo v lednu, kdy neznámí zloději ukradli dvoumetrákový blok sýru z náručí bronzové sochy před sýrárnou na severu Moskvy. Majitelé vypsali stotisícovou odměnu (více než 64.000 Kč), ale po pár týdnech se sýr šťastně nalezl v závěji, kde ho zmožení lapkové pohodili.

O měsíc později v Samaře padající rampouchy zabily šest lidí. Ale i to zastínily lapálie s balkóny. Obyvatel uralského Jekatěrinburgu na místě, kde se obvykle jen suší prádlo a skladuje zelenina, objevil mrtvolu stařenky, „odloženou“ předchozími nájemníky. V Irkutsku jiný výtečník na balkónu choval dvě medvíďata, dokud si okolí nezačalo stěžovat na vrčení.

Vycpaní medvědi v moskevském Muzeu biologie o pár dní později zírali na nejvíce vzrušující událost v dějinách sbírek: skupina studentů zde uspořádala hromadnou soulož, prý na podporu medvědů coby „totemového zvířete starých Slovanů“. Vše natočili a vystavili na internetu. Orgie „za následníka, medvídka“ však prý byla i protestem proti očekávanému zvolení novou hlavou státu Dmitrije Medveděva, který má „medvěda“ v základu jména, stejně jako vládnoucí strana ve znaku.

Medveděvův názor na „protest“ zůstává neznámý. Mezitím nová první dáma v Kremlu začala prosazovat v ruském kalendáři nový svátek rodiny, lásky a věrnosti, konkurující valentinskému svátku zamilovaných. Světlana Medveděvová dokonce inaugurovala „lavičku usmíření“, jejíž sklon nutí páry k těsnému objetí.

Vladimir Putin, který v květnu přešel z Kremlu do čela vlády, pózoval s tygry: v srpnu na Dálném východě umným zásahem z uspávací pušky zachránil televizní štáb před rozzuřenou tygřicí a o pár týdnů později kamerám předvedl tygří mládě, které dostal k říjnovým narozeninám.

Fotky Putina s obnaženým svalnatým trupem na rybolovu a s tygřicí u nohou zase inspirovaly italskou celebritu Alfonse Signoriniho, aby označil ruského premiéra za nejpřitažlivější idol. Ruské čtenářky časopisu Sex and the City však nejvíce „sexy mužem“ zvolily opozičního politika Borise Němcova. Prokremelská mládežnická organizace Naši vzápětí nabídla svým členkám kalhotky s nápisem „Jsem s tebou, Vovo!“ (Vova je zdrobnělina mužského jména Vladimir).

Sami Rusové, alespoň podle průzkumu střediska Levada, považují za událost roku úmrtí pravoslavného patriarchy Alexije II. S těsným odstupem následuje srpnová rusko-gruzínská válka, Medveděvovo zvolení prezidentem a finanční krize. Zvolení Baracka Obamy do Bílého domu skončilo až za postupem ruského týmu do semifinále evropského šampionátu v kopané a těsně před vítězstvím ruského zpěváka Dimy Bilana v písňové soutěži Eurovize.

„Oligarchové už v naší zemi neexistují,“ shrnul výsledky roku na titulní straně list Izvestija, považovaný za blízký Kremlu. Sice jim ještě zbyly nějaké ty jachty, soukromá letadla a fotbalové kluby, ale na první místa v žebříčcích světových boháčů prý mohou zapomenout. Vždyť „první šestka“ ruských miliardářů v krizi přišla o 131 miliard dolarů (více než 2,4 bilionu Kč) a byla nucena kontrolní balíky akcií svých podniků postoupit státu, který se ukázal jediným pevným bodem v těžkých časech.

„Utratit za novoroční stromeček 120.000 rublů (76.000 Kč) není pro mé zákazníky žádný problém,“ tvrdí však manažer internetového obchodu Alexej Gorjunov, jehož klienti většinou žijí na Rubljovce, čtvrti moskevských boháčů. „Na Rubljovce vědí, že jak na Nový rok, tak po celý rok,“ dodává.

„Proč se tolik mluví o krizi, když jsou v ulicích stále zácpy bentleyů?“ pozastavil se televizní komik Alexandr Nězlobin. Krize propukne až tehdy, kdy petrohradský klub Zenit vymění svou hvězdu Andreje Aršavina za pytel brambor a „Happy Meal“ od McDonaldu bude místo hračky obsahovat mýdlo a zápalky. „V naší show jsme vynechali slůvko 'krize' sedmatřicetkrát,“ uzavřel monolog v narážce na cenzuru na státních kanálech.

Podle hospodářského listu Vedomosti však ruské vedení promeškalo příležitost k modernizaci ekonomiky: „Ukázalo se, že moc nemá jinou metodu, než kupit příjmy z prodeje surovin. Proto světová krize, která udeřila na ceny ropy, postihla ruskou ekonomiku. Rusko muselo rychle utrácet rezervy na ucpání děr. Nakolik toto utrácení bude efektivní, se ukáže v roce 2009. Pokud ano, rok bude prostě těžký, jestli nikoliv, začnou těžké časy.“

„V uplynulém roce jsme viděli největší úspěchy režimu spjatého se jménem Vladimira Putina i první příznaky jeho pádu,“ usoudil sociolog Lev Gudkov, který předvídá, že hospodářská krize bude pokračovat jako krize politická.

Vydáno pod