EU vyzývá k zastavení bojů v Gaze, Izrael ale útoky v nejbližší době neodvolá

Paříž - Ministři zahraničí Evropské unie a zástupci zemí Blízkého východu vyzvali k uzavření trvalého příměří v pásmu Gazy. Jak Izrael tak Hamas měly podle nich násilné akce ukončit. V prohlášení vydaném po mimořádné schůzce v Paříži zároveň požadují neomezený přístup humanitární pomoci do palestinského pásma Gazy. Izrael však zatím pokračoval ve své vzdušné ofenzivě, která si za čtyři dny vyžádala podle poslední bilance už přes 380 mrtvých a 1800 zraněných na palestinské straně. Za českou stranu se schůzky zúčastnil Karel Schwarzenberg.

„Přejeme si příměří, a to trvalé a dodržované, samozřejmě s přístupem humanitární pomoci, protože je tam mnoho obětí a je nutné zajistit jejich záchranu a potom také návrat k mírovému procesu,“ citovala francouzského ministra zahraničí Kouchnera agentura AFP. Z vyjádření izraelského ministra vnitra Metra Šitrita, který prohlásil, že „není místo pro příměří“, nicméně vyplývá, že přinejmenším v příštích dnech nebude EU v tomto bodě vyslyšena.

Kouchnerovi proto leží na srdci, aby se uplatňovalo takzvané humanitární příměří, jehož podstatou je alespoň dočasné přerušování bojů, aby se do postižených oblastí mohla nerušeně dodávat humanitární a zdravotnická pomoc. Francouzský ministr již o tom s představiteli izraelské vlády jedná a své evropské kolegy má seznámit s dosavadními výsledky svého úsilí.

Izrael zatím do oblasti konfliktu nedovoluje vstupovat nikomu, tedy ani humanitárním organizacím, ani cizím diplomatům nebo novinářům. Izraelská armáda zahájila před několika dny ofenzivu proti Hamasu, který ovládá pásmo Gazy, z něhož radikálové ostřelují izraelské území.

Schwarzenberg: Nejdůležitější je, aby se zastavily boje

Česká republika se již za pár dní stane předsednickou zemí Evropské unie, na jejích bedrech proto bude úkol vyjednávat s oběma stranami. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg exkluzivně pro ČT nastínil hlavní priority, na které se bude soustředit: „Musíme sjednotit stanovisko EU, poté se zřejmě domluvíme, že se do regionu vyšle delegace, která zjistí, jaká je situace na místě a čeho budeme moci dosáhnout. Klíčové je, aby se zastavily boje a lidé dále neumírali. Musíme si uvědomit, že každý den války stojí spoustu životů,“ zdůraznil z Paříže ministr.

Izrael je prý ochoten podpořit zvýšenou pomoc obyvatelům Gazy

Agentura Reuters s odvoláním na mluvčího izraelského premiéra Ehuda Olmerta oznámila, že je Izrael prý ochoten spolupracovat s Francií a dalšími vládami na posílení dodávek humanitární pomoci pro obyvatelstvo pásma Gazy.

„Chceme vidět projíždět jeden konvoj s humanitární pomocí za druhým a jsme ochotni těsněji spolupracovat se všemi příslušnými mezinárodními institucemi s cílem napomoci dosažení tohoto cíle,“ řekl premiérův mluvčí Mark Regev.

Na otázku ohledně francouzského návrhu na 48hodinové „humanitární příměří“ pak řekl: „Zároveň je důležité udržovat tlak na Hamas, nedopřát mu oddychu a času na přeskupení a reorganizaci.“

Izraelské letectvo pokračovalo i v úterý v bombardování budov institucí Hamasu v pásmu Gazy. Ofenziva, za jejíž cíl Izrael označuje zastavení přeshraničního ostřelování izraelského území raketami palestinských radikálů, si už vyžádala přes 360 mrtvých na palestinské straně a čtyři na straně Izraele.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24
Vydáno pod