Na východě Konga bylo od Vánoc zavražděno přes 400 lidí

Kinshasa/Kampala - Při vánočních masakrech na východě Konga zabili ugandští rebelové přes 400 civilistů. Uvedl to dnes server BBC s odvoláním na humanitární organizaci Caritas, která v oblasti působí. Předchozí informace přitom hovořily o necelých dvou stovkách mrtvých.

Vedoucí organizace Caritas v Kongu BBC řekl, že před útoky muselo opustit své domovy na 20 000 lidí. Dostupné informace napovídají, že za útoky stojí povstalci Armády božího odporu (LRA), byť ta podíl na masakrech odmítá.

Řada očitých svědků ale vypověděla, že to byli právě rebelové z LRA, kdo vraždil. Jeden ze svědků masakru ve Faradje například uvedl, že pěti lidem byly useknuty rty, aby prý tito lidé povstalce už nemohli pomlouvat.

Šéf katolické humanitární organizace Bruno Mitewa odhaduje počet všech obětí několika útoků na více než 400. Kolem 150 civilistů podle něj zemřelo ve Faradje, asi 75 v Duru a 215 v Dorumě. Oběti byly buď zmasakrovány mačetami nebo uhořely ve vesnicích, které rebelové vypálili.

Jedna z nejdelších guerillových válek

Armáda božího odporu vede proti ugandské vládě jednu z nejdelších guerillových válek v Africe. Během konfliktu, který překračuje i hranice sousedního Konga, zahynuly desetitisíce civilistů a kolem dvou milionů lidí muselo opustit domovy.

Ugandští povstalci jsou známí zvěrstvy, jichž se dopouštějí na civilistech, a hromadným nasazením dětských vojáků. Mezinárodní trestní soud (ICC) se sídlem v Haagu již dříve vydal zatykač na vůdce LRA a samozvaného proroka Josepha Konyho a několik dalších představitelů organizace. Jsou obviněni z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Jednotky Konga, Ugandy a Jižního Súdánu zahájily proti základnám LRA v polovině prosince společnou ofenzivu poté, co Joseph Kony již poněkolikáté odmítl podepsat mírové dohody.

Vydáno pod