V Belgii dosaženo dohody o nové vládě

Brusel - Belgický král Albert II. dnes podle očekávání oficiálně jmenoval křesťanského demokrata Hermana Van Rompuye předsedou vlády. Hlavním úkolem nového kabinetu bude čelit ekonomickým problémům země a najít řešení vleklých národnostních sporů. Personální složení zůstává nicméně stejné jako u předchozí vlády s výjimkou premiéra Yvese Letermea a ministra spravedlnosti Jo Vandeurzena.

Podle agentury Belga by vláda „velmi pravděpodobně“ měla už dnes v 18:00 SEČ složit přísahu. Zatím však prý stále není rozhodnuto, kdo bude ministrem spravedlnosti.

Jednašedesátiletý Van Rompuy je stejně jako Leterme vlámský křesťanský demokrat. Doposud byl předsedou poslanecké sněmovny, předtím už zastával vládní funkce včetně funkce místopředsedy vlády.

Letermeova vláda odstoupila 19. prosince kvůli obvinění, že vyvíjela tlak na soud, aby rozhodl ve prospěch jejího návrhu řešení krize jedné významné banky. Leterme obvinění odmítl. Jeho vláda byla ve funkci od března. Příčinou opakujících se vládních krizí v Belgii jsou hlavně spory mezi vlámskou a valonskou (frankofonní) částí země. Ekonomicky silnější Vlámové žádají větší autonomii. Loni panovaly dokonce obavy, že se Belgie rozpadne.