Olmert: Nálety na Gazu jsou první z mnoha fází operace

Gaza/Jeruzalém - Čtvrtým dnem pokračuje izraelské ostřelování Gazy, které si vyžádalo už 370 obětí. Izraelští politici zatím nejeví zájem o jednání o příměří, premiér Ehud Olmert řekl, že nálety jsou první z několika fází operace. Kvůli situaci v Gaze se večer v Paříži scházejí na mimořádném zasedání ministři zahraničí Evropské unie. EU hledá cesty, jak situaci uklidnit. Mluví se o obnovení pozorovatelské mise unie na hraničním přechodu Rafáh, který odděluje pásmo Gazy od Egypta. Pokud to jednotlivé strany přijmou, mohla by být tato mise rozšířena i na přechody mezi Izraelem a Gazou a umožnit případně zmírnění blokády palestinských území.

Česká diplomacie prozatím uvedla, že nehodlá sdělovat svůj aktuální názor na krizi, protože by už mohl být zaměněn za postoj Evropské unie. Praha se totiž za dva dny stane předsednickou zemí EU, která bude mít za úkol hledání společného postoje unie i k vyhrocenému sporu Izraelců a Palestinců.

Evropská komise vyzvala palestinské radikální hnutí Hamas a Izrael k okamžitému zastavení všech útoků, které zasahují civilní obyvatelstvo, a požádala Izrael, aby otevřel prostor pro práci humanitárních organizací.

Izrael nemá zájem o příměří

O příměří zatím Izrael oficiálně zájem nemá. Ministr národní infrastruktury Benjamin Ben-Eliezer prohlásil, že k příměří zatím není důvod. Podle ministra vnitra Meira Šitrita se nejdříve musí zlikvidovat hrozba raketových útoků. Náměstek ministra obrany Matan Vilnai upozornil, že operace byla připravena na několik týdnů. Izraelský prezident Šimon Peres se domnívá, že „nikdo na tomto světě nechápe, oč Hamasu jde a proč pokračuje v raketových útocích“.

Výzvy k zastavení útoku znějí i z Izraele 

Výzvy k zastavení palby znějí nejen ze zahraničí, ale také z Izraele. Tři významní intelektuálové a spisovatelé David Grossman, Amos Oz a Avraham B. Jehošua si přejí, aby Izrael ukončil boje jednostranně a co nejdříve. „Měli bychom do 48 hodin jednostranně zastavit palbu, abychom zabránili dalším obětem, a to i když vy - Palestinci - budete na Izrael střílet i nadále. Nebudeme palbu opětovat a zatneme zuby stejně, jako jsme to dělali dosud,“ napsal Grossman ve vzkazu určeném Palestincům.