Slováci oslaví Silvestr mohutným ohňostrojem v evropských barvách

Bratislava - Na pořádný randál se musejí v noci na přelomu roku připravit obyvatelé slovenských měst. Silvestrovské ohňostroje v některých regionech totiž budou vybuchovat a zářit zřejmě déle než v minulosti, protože kromě Nového roku budou Slováci vítat i zavedení nové měny - eura. Nebude asi překvapením, že ústřední barvou světelné show se stane modrá, jež převládá i na vlajce Evropské unie.

„Bude to vlastně první euroohňostroj, který bude mohutný od začátku do konce. Asi bude delší, než bývalo zvykem. Ústřední barvou bude modrá, přidají se k ní i bílá a červená,“ oznamuje Ján Kindernay, který již pošestnácté připravuje ohňostroj v Banské Bystrici.

„Střelmistr“ si přeje, aby na Silvestra byla hvězdná a mrazivá noc, protože tehdy je prý ohňostroj nejlépe vidět. V případě takového ideálního počasí by se obyvatelé Banské Bystrice mohli „koncertem“ rachejtlí kochat deset až 15 minut.

Do nebe odletí balón se slovenskou korunou

Bratislavané se budou se starým rokem loučit na náměstí SNP. Oslavy se ponesou ve znamení vítání nové měny, tematice bude přizpůsobena i výzdoba jeviště. Budou zde dva balony naplněné heliem o průměru 1,5 metru s označením eura a další dva balony s označením Sk pro slovenskou korunu, které před půlnocí symbolicky odletí.

Více než desetiminutový ohňostroj, odpalovaný od Dunaje, by měl být laděný do „evropské“ modré a zlaté barvy. Velkolepá show přiláká podle mluvčího bratislavského magistrátu zřejmě až 100 000 diváků. Bratislava by si měla i takto připomenout vstup do eurozóny.

Košický ohňostroj bude podle mluvčí radnice Lucie Mihokové odpálený z parčíku mezi sousoším Immaculata a Státním divadlem a trvat by měl pět až sedm minut. „Budou použity nově schválené pyrotechnické efekty od výšky 50 do 200 metrů. Připravuje se režie s hudebním doprovodem,“ dodala Mihoková.

Vydáno pod