Havaj udělala z míst Obamova dětství turistickou atrakci

Honolulu - Údaje o americké ekonomice předpovídají na příští rok vážné zhoršení - naplno se projeví důsledky finanční krize. Řešení čeká na Baracka Obamu. Příští prezident tráví poslední dny roku na dovolené na Havaji, kde vyrůstal. A alespoň místní ekonomika díky němu teď zažívá velký boom. Havajské ostrovy teď totiž mají hvězdu první velikosti - návštěva Obamových v cukrárně nebo posezení na lavičce jsou pro turisty i stálé obyvatele obrovskou atrakcí.

Ti, kteří neuloví snímek živého prezidenta, se mohou vydat po stopách jeho minulosti. Autobus s průvodcem je zaveze k nemocnici, kde se Barack Obama narodil. Projíždí kolem obytného bloku, kde bydlel. A navštíví zmrzlinářství, kde si jako teenager vydělal prvních pár dolarů.

Trička s portrétem nebo jménem slavného rodáka jdou rychle na odbyt. „Začali jsme s jedním druhem triček a byl to takový hit, že jsme objednali další návrhy,“ říká obchodnice s tričky Taylor Kwaková.

Barack Obama si s rodinou pobyt užívá. Čas tráví na pláži, na zmrzlině, odskočí si na golf. Havajané jeho chování schvalují. „Je to místní kluk, ostrovům rozumí, chová se stejně jako místní,“ chválí budoucího prezidenta John Monahan z místního turistického střediska.

V novém roce ale Baracku Obamovi prázdniny nadlouho skončí. Dvacátého ledna převezme moc nad zemí v ekonomické krizi. Její důsledky se přitom naplno projeví právě až v době jeho vlády.