Pákistán dočasně uzavřel zásobovací cesty do Afghánistánu

Péšávar (Pákistán) - Pákistán dnes dočasně uzavřel zásobovací cesty do Afghánistánu, jimiž směřují dodávky pro jednotky NATO. Islámábád se tak rozhodl kvůli vojenské operaci v oblasti Chajbarského průsmyku, napsala agentura Reuters. Pákistánská armáda zde zaútočila na bojovníky radikálního hnutí Taliban, kteří přepadávali konvoje směřující přes hranici.

„Dodávky pro NATO zůstanou pozastaveny, dokud nevyčistíme oblast od ozbrojenců a zločinců, kteří se vymkli kontrole,“ řekl vrcholný představitel kmenového území Chajbar Tárik Haját.

Podle Hajáta byl na kmenovém území vyhlášen zákaz vycházení. Armáda do oblasti Chajbarského průsmyku vyslala dělostřelectvo, tanky i bojové vrtulníky. Útok na ozbrojence Talibanu začal krátce po rozednění.

Soukromé dopravní společnosti, které zajišťovaly asi 60 procent zásilek do Afghánistánu přes Chajbarský průsmyk, už v polovině prosince zastavily zásobování mezinárodních jednotek. Rozhodly se tak po vlně útoků talibanců na své vozy. Povstalci v Chajbarském průsmyku napadli od počátku prosince řadu konvojů se zásobami a spálili na 300 automobilů.

Chajbarský průsmyk je klíčovou tepnou pro pozemní dopravu zboží z Pákistánu do Afghánistánu. Směřují tudy asi tři čtvrtiny dodávek pro zahraniční síly v Afghánistánu, včetně těžké techniky a paliva. Představitelé mezinárodních jednotek nicméně dosud tvrdili, že útoky povstalců na zásobovací vozy neměly vliv na bojové operace v Afghánistánu.