Protivládní demonstranti znovu blokují thajský parlament

Bangkok - Demonstranti v Thajsku dnes znovu zabránili novému premiérovi přednést programové prohlášení vlády na půdě parlamentu. Premiér Abchisit Vedžadžíva proto poslance svolal do budovy ministerstva zahraničí. Demonstranti, kteří již třetím dnem blokují vchod do budovy parlamentu, jsou stoupenci svrženého premiéra Šinavatry a následujících vlád, které mu byly loajální.

Protivládní stoupenci chtějí svým protestem dosáhnout vypsání předčasných voleb. Pro přednesení Vedžadžívova projevu byly v pondělí stanoveny postupně tři termíny, nakonec se nepodařilo využít žádný. Mnoho demonstrantů přenocovalo před budovou parlamentu, stovky dalších přijely dnes časně ráno autobusy. Vláda přesto oznámila, že znovu pokusí blokádu v klidu ukončit a předložit svůj program parlamentu.

„Budeme pokračovat ve vyjednávání a zprostředkovávání,“ prohlásil premiér Vedžadžíva. „Prosím všechny, včetně poslanců a státních úředníků, aby novoroční svátek věnovali ve prospěch vlasti, a tak umožnili její další rozkvět,“ dodal. Klidný průběh demonstrační blokády přerušila dnes zatím jen chvilková potyčka demonstrantů s policií, po níž se situace zase upokojila. Odborníci však varují, že pokračující blokáda činnosti vlády a neklid značně podlomí thajskou turistiku, hlavní zdroj devizových příjmů země.

Demonstraci organizuje Demokratická aliance proti diktatuře (DAAD), jejímž cílem je podle jejích představitelů vyvíjet tlak na nastupujícího premiéra Vedžadžívu, aby rozpustil parlament a vypsal nové volby.