Izrael uskutečnil v noci další nálety, Sarkozy svolává ministry zahraničí

Gaza/Tel Aviv - Izrael uskutečnil v noci na dnešek další sérii náletů na pásmo Gazy. Zahynulo přitom nejmíň 12 Palestinců, z nichž dvě oběti byly sestry staré deset a dvanáct let. Cílem nočních útoků byly hlavně budovy ministerstva zahraničí a financí. Bomby zneškodnily také zařízení bezpečnostních služeb. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na zdroje z Hamasu. Dále prý byla bombardována postavení ozbrojených složek Hamasu na okrajích města Gaza. V severní části města nefunguje po náletech elektřina, poškozeny jsou desítky domů. Izrael zahájil nálety na pásmo Gazy v sobotu s odůvodněním, že Hamas 19. prosince vypověděl příměří, které platilo půl roku.

Izraelci nevpustili loď s humanitární pomocí

Izraelské vojenské plavidlo dnes zabránilo vplout do vod u pásma Gazy lodi Dignity s humanitární pomocí a 16 lidmi, kteří chtěli Palestince podpořit. Při incidentu do sebe obě plavidla narazila a byla lehce poškozena. Izraelci pak Dignity eskortovali do kyperských vod. Izrael uzavřel pozemní i námořní prostor v okolí pásma Gazy pro civilisty a posádka Dignity prý nereagovala na rádiové výzvy, aby vody opustila. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí popřel zprávy, podle nichž Izraelci použili proti plavidlu zbraně.

Mrtvých je přes 350

Tel Aviv tvrdí, že už nemůže tolerovat raketové útoky, kvůli nimž jsou statisíce obyvatel jeho jižních oblastí v krytech. Od začátku roku při nich zahynulo 17 Izraelců. Jen v pondělí večer palestinští radikálové vypálili další rakety na Izrael, útok si vyžádal životy dvou Izraelců.

Podle palestinských zdravotnických zdrojů si doposud útoky vyžádaly od soboty 347 mrtvých, z nichž 62 byli podle bilance OSN civilisté. Izrael hlásí čtyři mrtvé, přičemž jeden z nich byl voják a jedna civilistka byla sestra ministra Meira Šerita.

U pásma Gazy se shromažďují izraelské tanky

Na hranicích s Gazou se shromažďují izraelské tanky, podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó je ale těžké odhadnout, zda Izrael skutečně zaútočí i za pomoci pozemních vojsk. „Faktem je, že k dispozici je detailně propracovaný plán, který je připravený už od léta. Je ale jisté, že Izraeli se do pozemní války nechce. Znamenalo by to, že by se musel pustit do přímého boje s dobře vyzbrojenými složkami Hamasu,“ informoval přímo z Izraele Szántó.

Francie svolává schůzku šéfů diplomacie

Francie, která do konce roku předsedá Evropské unii, dnes kvůli napjaté situaci v palestinském pásmu Gazy svolala na úterní podvečer do Paříže mimořádnou schůzku ministrů zahraničí členských zemí EU. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg podle své mluvčí Zuzany Opletalové
kvůli schůzce zruší dovolenou v Rakousku a odjede do Paříže.

„Sarkozy chce zopakovat své rázné jednání, které jsme zažili během gruzínské krize. Ani se tím netají,“ říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová s tím, že francouzský prezident už jednal s egyptským prezidentem a v lednu se chce sejít s izraelskou ministryní zahraničí.