Bomba před volební místností v Pákistánu zabila 34 lidí

Péšávar (Pákistán) - Nejméně 34 osob včetně několika dětí dnes zahynulo při výbuchu bomby před volební místností ve městě Bunír v severozápadním Pákistánu. Další téměř dvě desítky byly zraněny, z toho osm je v kritickém stavu. Nejde o jediné násilí v regionu za dnešek. Policie našla těla dvou mužů pověšených z mostu zřejmě radikálními islamisty. Ti je podezírali, že spolupracovali s pákistánskými bezpečnostními silami. V Miranšáhu bylo nalezeno tělo muže prostřílené kulkami, pravděpodobně ze stejného důvodu.

„Výbuch byl velmi silný. Zcela zbořil školu, v níž se hlasovalo, a poškodil řadu sousedních budov,“ řekl policejní mluvčí. Policie podle něj našla v epicentru zbytky auta, v němž byla výbušnina umístěna a dálkově odpálena.

V regionu, který je součástí údolí Svát sousedícího s Afghánistánem, se dnes konají doplňovací volby do celostátního parlamentu. Násilí ve Svátu, který si jako své základny zvolily radikální skupiny působící v sousedním Afghánistánu, však trvá již několik let. Podél hranice využívají vstřícnosti místních kmenových náčelníků nadále bojovníci al-Káidy a Talibanu.