Izrael se všemožně snaží získat podporu k zahájení útoků na pásmo Gazy

Jeruzalém - Záhy po zahájení leteckých útoků radikálního hnutí Hamas v pásmu Gazy, spustilo izraelské ministerstvo zahraničí mediální kampaň, která má ospravedlnit záběry pocházející z Gazy a ukazující důsledky masivního úderu izraelského letectva. Hlavním obsahem všech oficiálních prohlášení je tvrzení, že cílem operace bylo uštědřit citelnou ránu Hamasu a teroristické infrastruktuře a chránit izraelské občany, tvrdí izraelský list The Jerusalem Post.

Vysílací vlny obsadila ministryně zahraničí Cipi Livniová a mluvčí ministerstva zahraničí, úřadu premiéra a vrchního velení armády s poselstvím, že Izrael byl až dosud trpělivý. Že už dál nemůže tolerovat nekončící útoky. A že Hamas je tou stranou, která je odpovědná za utrpení, jež útok způsobil a ještě může způsobit.

V sobotu odpoledne Livniová přečetla prohlášení pro zahraniční televizní stanice, v němž uvedla, že Izrael byl po celé roky terčem každodenních útoků z Gazy a že tento týden „stovky raket a střel byly vypáleny na izraelské civilní komunity, včetně 80 raket vypálených za jediný den“. „Až dosud jsme projevovali zdrženlivost,“ řekla Livniová. „Nyní už nemáme jinou možnost než vojenskou operaci. Potřebujeme chránit naše obyvatele před útokem prostřednictvím vojenské akce proti teroristické infrastruktuře v Gaze. To je uplatnění našeho základního práva na sebeobranu.“

Mezi materiály, jimiž byli izraelští zástupci v zahraničí vybaveni, jsou i následující argumenty:

Důvodem operace je probíhající a nesnesitelná teroristická palba na čtvrt milionu izraelských občanů. Tito obyvatelé byli pod neustálými teroristickými útoky z pásma Gazy, odkud byly za posledních osm let vypáleny tisíce raket. Žádná země na světě by nebyla ochotná akceptovat tento druh útoku proti svým občanům.

Cílem této operace je uštědřit citelnou ránu teroristické infrastruktuře Hamasu a schopnosti Hamasu odpalovat střely a rakety na izraelské občany a provádět různé teroristické útoky, například unášet izraelské občany.

Za nastalou situaci je odpovědný Hamas, protože porušil klid, střílí a útočí na izraelské obyvatele a investuje všechny své zdroje do vlastního vyzbrojování a získání moci.

Tato teroristická organizace pracuje z palestinských civilních středisek a cynicky je zneužívá, proto odpovědnost za zranění palestinských civilistů leží na jejích bedrech. Hamas vodí ženy a děti na střechy budov, v nichž dochází k teroristickým aktivitám ve snaze zabránit náletům; posílá civilisty do bojových linií; působí ze škol a mešit; odpaluje rakety ze zalidněných oblastí; posílá palestinské matky, aby při sebevražedných útocích vraždily izraelské děti.

Příměří dojednané Egyptem bylo Hamasem zneužito nejen k šíření teroru vůči izraelským občanům, ale také k získání síly a k masivnímu vyzbrojení se záměrem zvýšit své teroristické schopnosti a rozšířit rozsah hrozeb proti izraelským občanům. Bojovníci Hamasu byli propašováni z palestinských území, aby podstoupili výcvik v Íránu a v Sýrii.

Ve stejné době, kdy Izrael bojuje proti teroru, udržuje izraelská vláda otevřeně a po zralé úvaze politický proces s volenou palestinskou vládou vedenou prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem a premiérem Salámem Fajadem. Hamas se staví proti těmto jednáním a proti jakékoli dohodě s Izraelem a představuje nestabilní prvek v oblasti.

Izrael je připraven odpovědět tvrdě na jakýkoli útok či provokaci kterékoli složky v oblasti. Toto je boj mezi Izraelem a teroristickými činiteli jednajícími proti izraelským občanům, proto není důvod, aby zasahovala jakákoli strana zvenčí. 

Vydáno pod