Schwarzenberg: Rusko musí dodržovat pravidla, žádné „privilegované zájmy“ nelze respektovat

Berlín - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg varoval před přílišnou vstřícností Evropské unie vůči Rusku v zahraniční a bezpečnostní politice. Rusko podle něj musí dodržovat pravidla mezinárodní politiky, ne vyhlašovat nějaké privilegované zájmy v zahraničí. Šéf české diplomacie to prohlásil v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag, z nějž dnes předem citovala agentura DPA.

„Vůbec nejsem pro konfrontaci s Moskvou. Chci ale, aby obě strany (Rusko a EU) dodržovaly určitá pravidla,“ řekl. Pokud nějaká země prohlásí, že má za svými hranicemi „privilegované zájmy“, pak to musí být pro ostatní varovné znamení, dodal.

Když si Moskva podle Schwarzenberga soustavně dělá, co chce, pak je „appeasement“ vůči ní špatnou politikou. „V takovém případě je třeba stanovit červenou čáru“, za niž neustoupíme. „Na hrubý pytel hrubá záplata,“ zdůraznil ministr. Zodpovědná německá politika si musí uvědomit, „že když Rusko postupuje takto, je to špatné i pro Německo“, dodal.

Unijní projekt „východního partnerství“, který by zapojil do spolupráce s EU některé státy bývalého SSSR jako Ukrajinu nebo Gruzii, považuje Česko za prvoplánový v rámci programu svého předsednictví EU. „Politika dobrého sousedství s Východem patří zcela jasně k našim prioritám. Musíme usilovat o rovnováhu v Evropě,“ uvedl Schwarzenberg.  

Vydáno pod