Do Španělska se může vrátit až půl milionu uprchlíků před Frankem

Madrid - Nedávno přijatý zákon dovoluje uprchlíkům před občanskou válkou a Frankovou diktaturou i jejich potomkům získat španělské pasy. Podle odhadů BBC by se na základě nové možnosti požádat o občanství mohl počet občanů Španělska zvýšit až o půl milionu. Většina lidí s nárokem na španělské občanství žije v Latinské Americe.

Od tohoto pondělí si mohou o španělský pas požádat bývalí občané Španělska a jejich potomci, kteří odešli ze země během občanské války a následné diktatury generála Franciska Franka. Mnozí z nich dnes žijí ve státech Latinské Ameriky, především v Argentině, Uruguayi, Chile, Venezuele, Mexiku a na Kubě. Z evropských zemí se to nejvíce týká Francie. Odhaduje se ovšem, že například v Argentině může žít až 300 tisíc potenciálních uchazečů.

„Jde o uznání naší kolektivní vazby na Španělsko. Vždy jsme stáli jednou nohou v této zemi a druhou mimo ni. Chceme v ní studovat, pracovat a opět spojit rozdělené rodiny," vítá nový zákon prezident Mezinárodní organizace španělských potomků Edgar Quintas.

Velký zájem o potřebné formuláře je na Kubě či v Argentině. Tam se ovšem z administrativního postupu objevila i rozmrzelost. „V Argentině nemám žádnou budoucnost, jako číšník vydělávám jen tři sta dolarů měsíčně. Ale získat španělské občanství bude pro mě velký problém. Složitým formalitám při vydávání pasu moc nerozumím. Nevím, co ode mě vlastně chtějí,“ obává se obyvatel Buenos Aires Cristian López.

Během občanské války v letech 1936 až 1939, na jejímž konci se Španělsko ocitlo pod vládou generála Franka, přišlo o život asi 600 tisíc lidí. Demokratizační proces v zemi nastal až po Frankově smrti v roce 1975. O dva dny později nastoupil na trůn nynější král Juan Carlos II.

Španělský diktátor Francisco Franco
Zdroj: ČT24