Sebevražedný atentátník zabil na Srí Lance osm osob

Kolombo - Osm mrtvých si dnes vyžádal útok tamilského sebevražedného atentátníka na stanoviště bezpečnostních sil ve městě Vattala nedaleko srílanské metropole Kolomba. Dalších 17 osob bylo zraněno. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na představitele srílanské armády.

„Sebevražedný atentátník vešel dovnitř stanoviště ve Vattale a odpálil se,“ oznámil mluvčí armády Udaja Nanajákkara. Upřesnil, že o život přišlo šest důstojníků sil civilní obrany, jeden příslušník armády a jeden civilista. Zranění utrpělo dalších 13 důstojníků a čtyři civilisté. Podle mluvčího zatím není známo nic bližšího o motivu ani o pachateli činu, k němuž se doposud nikdo nepřihlásil.

Útok se odehrál v době, kdy v zemi dochází k nárůstu bojových střetů mezi vládními jednotkami a separatistickým hnutím Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Srílanská vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho letos jednostranně vypověděla příměří dojednané v roce 2002, které podle ní separatisté využívali pouze k přezbrojení. V posledních měsících dosáhla vládní vojska proti povstalcům významných úspěchů a jimi ovládané území, zejména v okolí „hlavního města“ rebelů Kilinočči, podstatně zredukovala.

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983. Jejich cílem je vytvoření samostatného tamilského státu Ílam na severu a východě Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70.000 obětí.