Čínské mlékárny odškodní rodiny 300 tisíc dětí postižených melaminem

Peking - Čínské mlékárny zapletené do skandálu s kontaminovaným mlékem odškodní rodiny téměř 300 tisíc dětí, které byly mléčnými výrobky postiženy. Dvaadvacet společností má rodinám vyplatit jednorázovou, dosud nespecifikovanou sumu v hotovosti. Dále chtějí vytvořit fond, který by pokrýval náklady léčení potenciálních pozdějších účinků. Informaci přinesla oficiální čínská média den poté, co bylo v Číně postaveno před soud šest lidí, aby se z mléčného skandálu zodpovídali, ve hře je až trest smrti.

„Podniky na sebe berou veškerou odpovědnost za odškodnění. Doufají, že tak získají pochopení a odpuštění rodin otrávených dětí,“ citovala agentura Xinhua Čínskou asociaci mlékáren. Právníci postižených rodin plán na odškodnění kritizovali, podle nich byl totiž sestaven za zavřenými dveřmi, bez jakékoli možnosti obětí vyjádřit se.

Odškodňovat bude i firma San-lu, která se skandálem neblaze proslavila a už byla nucena vyhlásit bankrot. San-lu přidávání toxického melaminu do mléka několik měsíců tutlala a přiznala se k němu teprve v září. Toto mléko pak způsobilo u spousty lidí, většinou dětí, ledvinové kameny a další zdravotní potíže.

Melamin je průmyslová chemikálie, která se přidává do umělých hmot používaných například při výrobě plastových židlí. Do mléka byl přidáván, aby při testech odpovídala požadovaná nutriční hodnota. Měl tak maskovat ředění mléka vodou.

Celý skandál způsobil mimo jiné, že se ve světě prohloubila nedůvěra k čínskému zboží, a stažení čínských mléčných produktů z prodeje v mnoha zemích. Jen v Číně kromě šesti mrtvých dětí onemocnělo po kontaminovaném mléku 294 tisíc osob.