Na italský ostrov Lampedusa dorazilo během víkendu 1700 běženců

Řím - Itálie se mezi svátky potýká se zvýšeným přílivem nelegálních imigrantů z Afriky. Za poslední dva dny jich dorazilo 1700. Italský ostrov Lampedusa, kam uprchlíci míří, leží napůl cesty mezi Afrikou a Sicílií. Italská pobřežní stráž zachytila u jeho břehů další přetížená nestabilní plavidla se stovkami imigrantů. Na palubě byly i těhotné ženy. Uprchlický tábor na ostrově je nyní beznadějně přeplněn.

Italská pobřežní stráž nejprve doprovodila na ostrov plavidlo s 247 běženci, které už bylo blízko břehů. Krátce poté zachránila 65 dalších, kteří byli na velkém gumovém člunu asi 80 kilometrů od ostrova. Byly mezi nimi i dvě těhotné ženy.

Odkud plavidla plula, nebylo zatím oznámeno. Většinou to bývá od blízkých libyjských břehů, ale národnost uprchlíků je velmi různorodá.

V ubytovacím středisku na Lampeduse, které má kapacitu 850 míst, je už 1700 lidí. Detenční zařízení na Lampeduse má kapacitu 580 lidí, teď jich tam je téměř trojnásobek. Úřady proto část uprchlíků letecky přepravují na pevninu.

Letos počet nelegálních imigrantů, kteří dorazili na Lampedusu, ve srovnání s loňským rokem značně vzrostl. Zatímco loni jich bylo od ledna do září 14.200, letos za stejnou dobu už 24.241, uvedlo italské ministerstvo vnitra.

Mapa
Zdroj: ČT24