Ruský plukovník byl zbaven zbytku trestu za vraždu Čečenky

Moskva - Soud v ruském Dimitrovgradu dnes rozhodl o osudu bývalého plukovníka ruské armády Jurije Budanova. Bývalý velitel tankového pluku byl před časem odsouzen na 10 let odnětí svobody za vraždu osmnáctileté Čečenky. Podle dnešního soudního verdiktu však smí jít na svobodu. Jeho pobyt ve vazbě tak byl zkrácen o jeden rok a tři měsíce. Vzhledem k novoročním svátkům by Budanov mohl vyjít na svobodu 11. ledna, pokud verdikt o podmínečném zkrácení trestu nebude napaden.

Bývalý velitel tankového pluku se přiznal, že zavraždil Elzu Kungajevovou v roce 2000. Jednal prý v zuřivosti při výslechu, neboť se domníval, že žena patří k čečenským povstalcům. Podle příbuzných oběti plukovník nechal dívku unést pro svého nadřízeného, ale pak ji sám znásilnil a zavraždil.

Budanovův soud byl ostře sledován jako zkouška ochoty Moskvy trestat porušování lidských práv v Čečensku. Podle organizací na obranu lidských práv byly podobné únosy a vraždy běžné, ale zůstaly nevyšetřeny. Za pravdu těmto podezřením dávají rozsudky Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, které nutí Rusko vyplácet vysoká odškodnění pozůstalým po obětech zvůle.

Podle čečenského ombudsmana Nurdiho Nuchažijeva vyvolalo podmínečné propuštění Budanova v kavkazské republice bouři nevole. Doufá však, že Budanov se zase vrátí za mříže. „Uděláme vše proto, abychom shromáždili důkazy o jeho dalších zločinech,“ slíbil. Podle ombudsmana soudy stále uplatňují odlišná měřítka na ruské vojáky, kteří se dopustili zločinů na Čečencích, a na Čečence, obviněné z útoků na ruské vojáky.

Vydáno pod