Čína posílá k Somálsku tři lodě do boje proti pirátům

Peking - Čína posílí hlídky několika států v somálských vodách třemi plavidly. Čínské lodě zde budou chránit námořníky před piráty. Peking dokonce oznámil, že zvažuje výstavbu letadlové lodi, která by hájila zájmy Číny. Tento krok zároveň znamená radikální změnu v čínské zahraniční politice, která se dosud nesla v duchu nevměšování se do záležitostí cizích států.

„Letadlové lodi jsou symbolem celkové síly země stejně jako konkurenceschopnosti jejích námořních sil,“ řekl novinářům mluvčí čínského ministerstva národní obrany Chuang Süe-pching. „Čína má velké námořní území. Je svatou povinností našich ozbrojených sil uchovat naši námořní suverenitu, práva a zájmy. Čína při zvážení všech relevantních faktorů usilovně posoudí a zváží možnost výstavby letadlových lodí,“ dodal.

Už v pátek by měly k somálským vodám vyplout tři čínské lodě. Peking k Adenskému zálivu posílá dva křižníky a zásobovací loď. V oblasti řádí piráti a pětina čínských lodí, které oblastí letos proplouvaly, byla napadena. Peking proto posílá do těchto vod lodě, které by měly plavidla před útoky pirátů chránit.

Čína se tak připojí ke Spojeným státům, Evropské unii, Rusku a několika dalším zemím, jejichž vojenská plavidla již v oblasti hlídkují. Zahraniční lodě se starají o bezpečnost frekventovaných vod a o bezpečné dodávky humanitární pomoci do Somálska. Jak uvedl pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler, zapojení Číny do boje proti pirátům mezinárodní společenství uvítalo.

Mluvčí čínského ministra obrany oznámil, že čínské lodě budou plně podřízené rezoluci Rady bezpečnosti OSN a budou respektovat mezinárodní právo. Budou také spolupracovat se všemi loděmi ostatních států, které somálské vody také chrání. Plavidla se budou také podílet na humanitárním programu.

Čína má zájem na bezpečném obchodování s Afrikou

Letos u somálských břehů piráti unesli více než čtyřicet lodí, na výkupném si podle odhadů vydělali až 30 milionů dolarů (563 milionů korun). Frekventované vody Adenského zálivu jsou svědky pirátských útoků v průměru každý třetí den. Jen za poslední měsíc byla unesena i tři čínská plavidla. Pro vojenské analytiky ale expedice čínské flotily do Afriky znamená mnohem víc.

Jak připomněl Tomáš Etzler, Čína v Africe v posledních letech investovala stamiliardy dolarů a dováží odtamtud cenné suroviny. Má proto zájem na bezpečí svých obchodních lodí, které se letos u afrických břehů staly již sedmkrát terčem útoku pirátů. Čína chce podle Etzlera zároveň ukázat světu, že má natolik vyspělou armádu, že je schopna se účastnit mezinárodních operací. Výprava k africkým břehům může být mezníkem při vzniku nové námořní mocnosti. Za posledních 600 let jde o první podobnou akci čínského námořnictva, které většinou operuje jen v čínských pobřežních vodách. V čínském námořnictvu teď slouží přes čtvrt milionu mužů a žen, Peking v posledních letech do svých námořních sil velkoryse investuje.

  • Čínské vojenské námořnictvo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59320.jpg
  • Čínské vojenské námořnictvo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59319.jpg
  • Čínské vojenské námořnictvo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59321.jpg