„Obchodník se smrtí“ se hájil před thajským soudem

Bangkok - V Thajsku pokračuje proces s takzvaným "obchodníkem se smrtí", Viktorem Boutem. Soud zvažuje, zda ruského pašeráka zbraní vydá do Spojených států. Bout dnes poprvé vypovídal. Prohlásil, že neprovedl nic nezákonného. V březnu ho v Thajsku dopadli američtí agenti, kteří se vydávali za kolumbijské povstalce. Podle amerických úřadů Bout posledních 15 let porušoval zbrojní embarga OSN a zásoboval zbraněmi zóny konfliktů, včetně Afriky a Afghánistánu.

V dnešní výpovědi se před soudem Bout hájil proti obvinění, že dodával tajně zbraně kolumbijským povstalcům. „V Thajsku jsem nic špatného neudělal. Nikdy jsem nebyl ani v Kolumbii, ani ve Spojených státech,“ tvrdil.

Jedenačtyřicetiletý Bout, přezdívaný „obchodník se smrtí“, byl v březnu zatčen v Bangkoku při operaci, v níž se američtí agenti vydávali za povstalce z kolumbijské gerilové organizace FARC, kteří chtějí koupit zbraně. Toho nyní využívá obhajoba, která tvrdí, že Boutovo zatčení bylo nezákonné. Sám Bout zapojení do nezákonných aktivit popírá.

Viktor Bout

Rodák z tádžického Dušanbe se od roku 2003 nachází na černé listině Rady bezpečnosti OSN. Bout údajně dodával zbraně povstalcům v zemích jako Angola, Kolumbie či Sierra Leone, ale také radikálům z afghánského Talibanu. Jeho osoba sloužila jako předloha pro titulní postavu filmu Obchodník se smrtí (Lord of War), který byl natočený v roce 2005 s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Ruský překupník zbraní Viktor But je souzen v Bangkoku
Zdroj: ČT24